Амнести оптужила 14 земаља ЕУ да блокирају истрагу о тајним затворима

Стоји истрага због спорног програма ЦИА "предаје у изузетним случајевима"

         АМНЕСТИ интернешнел поново је позвала земље ЕУ да расветле своју умешаност у програм "предаје у изузетним случајевима", у склопу којег је ЦИА тајним летовима пребацивала осумњичене за тероризам између њених затвора ван САД и америчке базе Гвантанамо беј на Куби.

         Позивајући те земље да спроведу истрагу, Амнести интернешнел је указала на "запрепашћујући недостатак политичке воље" међу државама Европске уније да се истина истера на видело.

         Амнести упорно тврди да је ЦИА (Централна обавештајна агенција САД) користила овај програм како би мучила затворенике у земљама где је то дозвољено. Програм је обустављен 2009. године.

         Европски парламент припрема извештај из којег ће се видети да ли су се поједине земље повиновале резолуцији тог тела да спроведу независну истрагу у погледу своје умешаност у спорни програм ЦИА. О том извештају ће се Европски парламент изашњавати у септембру.

         Амнести сматра да би резолуција требало да обавеже земље чланице ЕУ да спроведу истраге о кршењима људских права до којих је долазило у склопу сарадње са ЦИА, да обештети жртве и реформише агенције које су допуштале злостављања.

         Савет Европе процењује да је преко Старог континента обављено 1.245 летова под надлежношћу ЦИА, али је тачан број заправо немогуће утврдити.

         Швајцарски политичар Дик Марти је на основу истраге спроведене 2007. године оптужио владе 14 европских земаља да су између 2002. и 2005. дозволиле ЦИА да на њиховим територијама отворе притворске јединице, односно да су дозволиле прелет авионима ЦИА са притвореницима у склопу спорног програма пребацивања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари