Амерички сенатори траже од Бајдена да позове на одговорност извршну директорку ММФ

ОПТУЖИЛИ БУГАРКУ КРИСТАЛИНУ ГЕОРГИЕВУ ДА ЈЕ ВЕШТАЧКИ ПОБОЉШАЛА РЕЈТИНГ КИНЕ ЗА 2018.

       ОДБОР за спољне односе Сената САД упутио је писмо Џоу Бајдену са захтевом да се извршна директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгиева „позове на одговорност“.

       Георгиева је оптужена за различита кршења при састављању рејтинга Doing Bussines, који оцењује пословну климу и динамику у одређеној земљи. Према сенаторима, Георгиева је наредила да се кинески за 2018. годину рејтинг вештачки подигне.

       Исте оптужбе на њен рачун изнели су и поводом рејтинга Саудијске Арабије, Азербејџана и Уједињених Арапских Емирата.

        Сенатори у писму Бајдену, поред осталог, указују:

       „Тешко је преценити озбиљност оптужбе да је Георгиева угрозила интегритет података и ММФ и [Светске] Банке да би угодила кинеској влади. Утицај који би ове оптужбе могле имати на снагу и углед наших међународних финансијских институција и Бретон-Вудског система још није утврђен, али оцена сигурно неће бити добра“.

       Председавајући Одбора Боб Менендез нагласио је да Георгиева одбија да призна закључке истраге. Истовремено, према његовим речима, извршна директорка ММФ -а није пружила доказе који оспорили оптужбе.

       Менендез је позвао Бајдена да наложи Министарству финансија САД да без оклевања утврди све потребне чињенице како би  Георгијева „сносила одговорност“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари