Активирао експлозив у турбану, док се поздрављао са домаћином

УБИЈЕН БИВШИ ПРЕДСЕДНИК АВГАНИСТАНА РАБАНИ,

БОМБАШ САМОУБИЦА МУ ДОШАО У КУЋУ КАО „ПРЕГОВАРАЧ”

Бурханудин Рабани

  • Авганистанска опозиција: Иза ликвидације Бурханудина Рабанија стоје специјалне службе САД

  • Талибани: Американци стварају ситуацију контролисаног хаоса који одговара њиховим геополитичким и финансијским интересима

     КАБУЛ, (ФоНет) - У нападу бомбаша самоубице у Кабулу, погинуо је бивши председник Авганистана Бурханудин Рабани, који је предводио покушаје мировних договора са покретом Талибан.

     Портпарол полиције Кабула Хасмат Станикзаи рекао је нападач дошао у кућу бившег председника да би, наводно, разговарао са њим о мировном процесу.

     Самоубица је детонирао експлозив сакривен у турбану, док се поздрављао са Рабанијем.

     У експлозији су погинуле још најмање четири особе, а рањен је један од саветника председника Хамида Карзаија, Масум Станекзаи, који је присуствовао састанку.

     Рабани је предводио авганистански Високи мировни савет, који је успоставио председник Карзаи да би пронашао политички крај рата.

     Авганистански безбедносни извор је рекао извештачу ЦНН да је бомбаш стигао у кућу Рабанија у исто време када и делегација која је представљала талибанске побуњенике.

     Руководство друге по величини опозиционе оружане формације – „Исламске партије Авганистана“ (ИПА) Гулбедина Хекматијара – одмах је упозорило авганистанску јавност да ка ликвидацији Рабанија воде трагови страних специјалних служби, пре свега америчких. 

     Глас ИПА не треба игнорисати јер је Хакматијар – заједно са Рабанијевим “Исламским друштвом Авганистана” – био у “алијанси седморице” која се борила против совјетске армије и свргла 1992. Наџибулахов режим. Стога не изненађује ни што је ИПА Рабанија назвала “истакнутим активистом џихада” и изразила “дубоко жаљење због његове погибије”, истовремено оценивши: да су његови мировни напори били узалудни јер у Авганистану не може бити мира док год земљу не напусте окупационе трупе.

     А талибани су опет – као и више пута раније – оптужили САД да у Авганистану смишљено стварају “ситуацију контролисаног хаоса која највише одговара америчким геополитичким и финансијским интересима”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари