Радончић: БиХ мора одбити да прима илегалне мигранте – суверенистички и без страха

„НЕ МОЖЕ НАМ ЛЕКЦИЈЕ ДРЖАТИ ЕУ КОЈА ИХ ПУШТА ДА УЛАЗЕ У ГРЧКУ И ДА НАПУШТАЈУ ТУ ЗЕМЉУ“

* „Нећу пристати на отварање границе за илегалне мигранте по цену да не будем министар безбедности. Прво, не знамо њихов идентитет, друго, не можемо економски поднети тај терет. А и знамо шта ће то значити за БиХ за пет или 10 година

* „Нећемо дозволити да БиХ буде плато за мигранте, где ће одређене земље преко хуманитарних организација вршити избор најквалитетнијих кадрова, а онај најгори дио популације остављати БиХ. Мигранти остају годинама, а не месец или два. То је огромна безбедносна претња, не само за БиХ већ и за ЕУ

_______________________________________________________________________

        МИНИСТАР безбедности у Савету министара Фахрудин Радончић изјавио је да БиХ може очекивати нови талас миграната из Грчке, као и да неће дозволити да се у Сарајеву направи нови камп за 3.000 људи.

        "Тамо их је стотињак хиљада и они ће кренути преко БиХ према Хрватској. Знате и сами да ту имамо различита мишљења. Оно што ја заговарам је врло енергичан приступ, њихово обесхрабривање, заустављање и легално депортовање. Неки други мисле да треба да ћутимо, да правимо нове кампове", рекао је Радончић новинарима у Сарајеву.

        Он је навео да у БиХ већ има око 3.000 илегалних миграната, те додао да би њихов долазак у БиХ требало обесхрабрити медијским и политичким радом.

        "БиХ мора потпуно суверенистички и без страха да преузме одговорност и да јасно каже да не жели да прима илегалне мигранте. Прво, што не знамо њихов идентитет, друго, не можемо економски поднети тај терет", истакао је Радончић и додао да неће пристати на отварање границе за илегалне мигранте по цијену да не буде министар безбедности јер, како је рекао, зна шта то значи за БиХ за пет или 10 година.

        Према његовим речима, кључ је регионална сарадња, али и Брисел.

        "Мигранти не могу ући и изаћи на граници Грчке, а да нам ЕУ држи лекције како да се понашамо према њима. Мигранти су глобални проблем. Нећемо дозволити да БиХ буде плато за мигранте, гдје ће одређене земље преко хуманитарних организација вршити избор најквалитетнијих кадрова, а онај најгори дио популације остављати БиХ. Мигранти остају годинама, а не мјесец или два. То је огромна безбедносна претња, не само за БиХ већ и за ЕУ", закључио је Радончић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари