Побуњеници плаћају Паризу са 35 одсто либијске нафте!

ЗАКУЛИСНЕ РАДЊЕ ВИШЕМЕСЕЧНОГ РАТА У ЛИБИЈИ ПОЛАКО ИЗЛАЗЕ НА ВИДЕЛО

„премијер” Махмуд Џибрил и председник Саркози, факсимил писма

  • Париски лист Либерасион (Liberation) објавио да је имао увид у документ којим су „побуњеници“ 3. априла 2011. обећали Ке д'Орсеју да ће дати укупно 35 одсто либијске сирове нафте у замену за „тоталну подршку“

  • Министар спољних послова Француске, Ален Жипе (који подржава Тачијево Косово), изјавио да му писмо такве садржине није познато

     У ЈЕКУ борби за контролу над том земљом, Либијом је - можда и јаче од неких НАТО бомби - одјекнула вест: више од трећине домаће нафте се нуди Французима!

     Сиријска телевизија Ал-Ра'ј, која се преко сателита види и у већем делу Либије, 1. септембра је у раним поподневним часовима јавила да је „у замену за гаранцију Саркозијеве потпуне подршке агентима НАТО пакта у Либији, савет НАТО агената (прелазно руководство побуњеника) потписало уговор којим се 35 одсто либијске нафте препушта Француској“.

     Као што се и могло очекивати, западне новинске агенције су пренеле деманти побуњеничког Националног прелазног савета (NTC) да је то тело још у априлу месецу пристало да Француској одобри приоритетан приступ за куповину 35 процената укупне либијске сирове нафте у замену за подршку Париза побуњеницима. Пренето је такође: да је министар спољних послова Француске, Ален Жипе, изјавио да му писмо такве садржине није познато.

     Међутим, париски лист Либерасион (Liberation) је истога јутра објавио да је имао увид у документ којим су „побуњеници“ 3. априла 2011. заиста обећали Ке д'Орсеју да ће дати укупно 35 одсто либијске сирове нафте у замену за „тоталну подршку“. Поред текста аутора - Виторија Де Филиписа (Vittorio De Filippis) под насловом „Нафта: тајни споразум између TNC и Француске“ -објављен је и факсимил писма либијских побуњеника упућеног француским представницима. Ево шта каже француски лист:

   „Био је дан 3. април, 17 дана је прошло након усвајања Резолуције 1973 Савета безбедност Уједињених нација где је Француска одиграла одлучујућу улогу у обезбеђивању подршке устаницима. Истога дана је TNC потписао писмо (које овде прилажемо) у коме се каже: '(...) У погледу нафтног споразума, ми, у својству легитимних представника Либије, делегирали смо брату Махмуду (Шамаму, министру за медије TNC) овлашћење да потпише овај уговор према коме се додељује 35 процената укупне сирове нафте Французима у замену за њихову тоталну, перманентну подршку нашем Већу'. На кога је овај документ адресован? На канцеларију катарског емира. С правом, јер је ова земља од почетка устанка играла улогу посредника између Француске и TNC. Копија је такође послата и генералном секретару Арапске лиге, Амру Муси.

     Либерасион је позвао Ке д-Орсеј и добио одговор да они „немају сазнања о таквом документу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари