Пекинг би да сачува либијске пројекте од 18,8 милијарди долара

КИНА ТРАЖИ „ТЕСНУ“ САРАДЊУ СА НОВИМ ЛИБИЈСКИМ ВЛАСТИМА

Потпарол Министарства спољних послова НР Кине Ма Жаосју

  • Кина у Либији има 50 заједничких пројеката који су суспендовани због рата

  • Од почетка фебруара, преко 35.000 кинеских грађана, углавном запослених у грађевини, инфраструктури и нафтном сектору, евакуисано је из Либије

  • Пекинг је за „водећу улогу Уједињених нација у решавању питања Либије“

     ПОРТПАРОЛ Министарства спољних послова Народне Републике Кине, Ма Жаосју, изјавио је 1. септембра да је Кина спремна да одржава тесне контакте са (побуњеничким) Националним прелазним већем (NTC) Либије, пренела је Новинска агенција Нове Кине (Хсинхуа).

     „Кина придаје велики значај важној позицији и улози Националног прелазног већа у решавању либијског питања,“ изјавио је Ма на редовној конференцији за штампу у Пекингу, додајући да Кина поштује избор либијског народа.

     „Кина је спремна да одржава блиске контакте са NTC и да непрекидно унапређује кинеско-либијске односе,“ изјавио је Ма.

     А заменик кинеског министра спољних послова, Жај Џун, узео је учешће је међународној конференцији у Париз под називом „Пријатељи Либије“ као представник кинеске владе. Али, само у својству посматрача, преноси Хсинхуа.

     Ма је изјавио да је Кина спремна да одигра „активну улогу у обнови Либије по принципу узајамне добробити“.

     Одговарајући на питања о ранијем „дисидентству“ Кине у односу на формални захтев Британије да се одмрзну нека средства либијске владе унутар њених граница, Ма је изјавио да се Кина тада успротивила јер је, као и неке друге чланице Савета безбедности, сматрала да Британија прво треба да „додатно појасни употребу и надзор механизма ових средстава у духу одговорности према целокупном либијском народу“.

     Ма је изјавио да је формални захтев - након што је Британија доставила додатне информације - прошао комитет за санкције Савета безбедности.

     Кина је неколико пута изразила вољу да настави економску и трговинску сарадњу са Либијом, пише Хсинхуа.

     Кинеска агенција каже да Кина у либији има 50 заједничких пројеката вредних 18,8 милијарди долара, додајући да су ови пројекти суспендовани због рата.

     Од почетка фебруара ове године, преко 35.000 кинеских грађана, углавном запослених у грађевини, инфраструктури и нафтном сектору је евакуисано из Либије због погоршања ситуације.

     Кинески потпредседник Хси Ђинпинг је у понедељак 29. августа изјавио да Кина подржава водећу улогу Уједињених нација у решавању питања Либије, као и  већу улогу у глобалним пословима, пише Хсинхуа.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари