Хараре ускратио гостопримство особљу либијске амбасаде због лојалности побуњеницима

ОВАКО СЕ ПОНАШАЈУ ОЗБИЉНЕ ДРЖАВЕ

Зимбабве протерао превртљиве дипломате

Присталице побуњеника мењају заставу на амбасади Либије у Харереу

  • Министар спољних послова Зимбабвеа, Симбараше Мумбенгегви саопштио да особље либијске амбасаде више није добродошло у његовој земљи јер је амбасадор Триполија Тахер Елмаграни изјавио да више не представља Либијску Арапску Џамахирију већ побуњеничко Прелазно националне веће

     ОСОБЉЕ либијске амбасаде у Харареу са својим породицама је пред депортацијом из Зимбабвеа, јавила је телевизија Јужноафричке радиодифузне корпорације (SABC 3 TV) 30. августа.

     Позивајући се на Женевску конвенцију о дипломатским односима, власти Републике Зимбабве су им уручиле документе о депортацији са роком од 72 сата да напусте земљу. Зато што су јавно изразили лојалност побуњеничким властима у Либији и спалили либијску заставу и портрете либијског вође Моамера ел-Гадафија.

     Министар спољних послова Зимбабвеа, Симбараше Мумбенгегви (Simbarashe Mumbengegwi), рекао је да ово особље више није добродошло у његовој земљи јер је амбасадор Триполија Тахер Елмаграни изјавио да амбасада више не представља Либијску Арапску Џамахирију већ побуњеничко Прелазно националне веће.

     У тексту Министарства спољних послова Зимбабвеа, објављеном на официјелном сајту, каже се следеће:

     „Одлука Владе (Зимбабвеа) је донета након недавних изјава и активности Амбасадора и особља Амбасаде Либијске Арапске Џамахирије које Влада сматра неусклађеним са њиховим статусом дипломатских агената Либијске Арапске Џамахирије.

Ахмет Рабди, први секретар либијске амбасаде у Харареу

     Конкретно, Амбасадор (Елмаграни) је саопштио, како писмено тако и вербално, да он и његово особље више не представљају Либијску Арапску Џамахирију већ Прелазно национално веће (TNC), а истакли су и заставу TNC. Ове изјаве и активности су неприхватљиве Влади Републике Зимбабве која има дипломатске односе са Либијском Арапском Џамахиријом.

     Министарство је у складу са овим данас (30. августа) обавестио Амбасаду Либијске Арапске Џамахирије да, у складу са Женевском конвенцијом о дипломатским односима, Амбасадор и особље Амбасаде више не уживају дипломатски статус у Зимбабвеу и да је њихов даљи останак у земљу крши зимбабвеански закон.

     Министарство би, даље, желело да информише јавност да Влада Зимбабвеа истовремено повлачи своје дипломатско особље из Амбасаде Зимбабвеа у Триполију.”

 

     А ТАНЗАНИЈА ПОЗВАЛА ОСОБЉЕ ЛИБИЈСКЕ АМАБАСАДЕ НА РАЗГОВОР ЗБОГ НОВЕ ЗАСТАВЕ

     Не признају побуњенике  док не виде вољу Либије

  • Не знамо ни ко су чланови побуњеничког покрета, ни колико их има и да ли су они уопште Либијци или странци, изјавио Бернард Мембе, министар спољних послова Танзаније

     МИНИСТАРСТВО спољних послова и међународне сарадње Танзаније је 29. августа позвало либијског изасланика у тој земљи - проф. Амхеда Ел Ашааба - на разговор због истицања заставе побуњеничког Прелазног националног већа (TNC) без претходних консултација, пише лист Гардијан (Guardian) из Дар ес Салама.

     Дан раније, министар спољних послова Бернард Мембе, је новинарима потврдио да му познато да је либијска амбасада истакла нову заставу. „То је погрешно,” рекао је Мембе. „Постоје правила и норме које би требало поштовати док влада земље домаћина не призна постојеће власти. А они то нису поштовали,” изјавио је танзанијски министар.

     Мембе је такође напоменуо да Танзанија неће признати `прелазне власти` у Либији које су успоставили побуњеници све док се не сазнају „прави архитекти” који иза њих стоје и док влада у Дар ес Саламу не процени да су обични Либијци у потпуности укључени у тај процес.

     „Ми у Танзанији нећемо признати прелазну владу коју предводе побуњеници све док не будемо сигурни да Либијци учествују у њеном формирању,” изјавио је танзанијски министар. Нове либијске власти, рекао је Мембе, „нису могле убедити Танзанију да призна нову владу, а ми нисмо спремни да доносимо било какве исхитрене одлуке о нечему о чему не знамо готово ништа”. „Не знамо ни ко су чланови побуњеничког покрета, колико их има и да ли су они уопште Либијци или странци,” подвукао је Бернард Мембе, министар спољних послова Танзаније.

    Танзанијски лист подсећа да су само 14 од 54 земаља чланица Афричке уније признале нове либијске власти. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари