Америка: Тибет и Тајван су – Кина!

(Не)очекивани резултати Бајденове посете Пекингу

  • „Јачање кинеско-америчких веза се не уклапа само у интересе две нације већ и читавог света и ми од САД тражимо да „поврате веру у тржишта – рекао свом високом госту заменик кинеског председника Хси Ђинпинг
  • Бајден је изјавио: „Ја долазим са снажном поруком да САД јесу и да ће наставити да буду тотално ангажоване у свету и у светским догађањима“
  • САД у потпуности признају да су питања везана за Тајван и Тибет део суштинских интереса Кине. САД ће се чврсто придржавати политике једне Кине и неће подржавати „тајванску независност“ – саопштио амерички потпредседник

       ЗАМЕНИК кинеског председника, Хси Ђинпинг, позвао је на јачање веза своје земље са САД, али је истовремено апеловао на Вашингтон да „предузме одговарајуће мере“ потребне да поврати веру партнера у своје тржиште након буџетских проблема са којима се суочила америчка влада, пренела је Новинска агенција Нове Кине (Хсинхуа).

       Током састанка са својим колегом, америчким потпредседником Џозефом Бајденом у Пекингу, Хси је захтевао од САД да поштују кинеску позицију у погледу Тајвана и Тибета, каже се у саопштењу Министарства спољних послова Народне Републике Кине.

       Хси је цитиран да је рекао Бајдену да су се проблеми на међународним финансијским тржиштима недавно увећали и да је глобални економски раст суочен са озбиљним изазовима, алудирајући на растућу бригу о фискалном здрављу америчке економије након што је агенција „Стандард енд Пур“ снизила рејтинг дуга САД почетком овог месеца.

       Као две највеће економије света, Кина и Сједињене Америчке Државе деле одговорност за већу координацију на пољу макроекономске политике и да развију веру у тржишта, е изјавио је Хси, према саопштењу кинеског министарства.

       А Бајден, који је пристигао у Кину у среду 17. август у своју прву посету Азији у статусу потпредседника, позвао је на већу координацију између две земље.

КЉУЧ ГЛОБАЛНЕ СТАБИЛНОСТИ

       „Апсолутно сам уверен да светска економска стабилност почива, и то у не малој мери, на сарадњи између Сједињених Америчких Држава и Кине,“ изјавио је Бајден у саопштењу које је издала Бела кућа. „Она утиче на сваку земљу, од ваших суседа на северу до Аргентине на јужном шпицу Латинске Америке. Ово је, по мом мишљењу, кључ глобалне економске стабилности,“ додао је амерички потпредседник.

       Хси, који има изгледе да преузме кормило владајуће Комунистичке партије Кине следеће године, изјавио је да у новим околностима две земље „деле чак и шире заједничке интересе, а и више заједничких одговорности,“ пренела је Хсинхуа.

       „Јачање кинеско-америчких веза се уклапа не само у интересе две нације већ и читавог света,“ цитиран је Хси.

       А Бајден је изјавио: „Ја долазим са снажном поруком да Сједињене Америчке Државе јесу и да ће наставити да буду тотално ангажоване у свету и у светским догађањима,“ каже се у саопштењу Беле куће.

       Бајден је додао да се радује што ће Хси узвратити посету Вашингтону касније у току године као што је то било договорено током државне посете председника Кине Ху Ђинтаоа Вашингтону почетком године, преноси Хсинхуа.

 

ОБАМА МЕ ЗАМОЛИО...

       А у уводнику листа Чајна Дејли (China Daily) каже да се у Вашингтону спрема нова рунда продаје америчког оружја „острву (Тајвану) које потражује Кина“, пакет борбених авиона Ф-16 вредан 4.5 милијарди долара. „Било који погрешан корак у приступу питању продаје америчког оружја Тајвану може прекинути везе које се побољшавају између две силе“.

       Амерички потпредседник изјавио је да су САД предане изградњи ближих, перманентних и пријетљских односа са Кином. Он је додао да САД у потпуности признају да су питања везана за Тајван и Тибет део суштинских интереса Кине.

       Бајден је рекао и да ће се САД чврсто придржавати политике једне Кине и да неће подржавати „тајванску независност“, преноси Хсинхуа. Он је додао и да САД у потпуности признају да је Тибет неотуђиви део Народне Републике Кине, каже Хсинхуа.

       А након састанка са кинеским председником Ху Ђинтаом 19. августа, Бајден је изјавио: „Обама ме је замолио да дођем у Пекинг да се састанем са вама и потврдим апсолутну преданост развијању јаких, трајних и позитивних веза са Кином као и да потврдим наш увећани ангажман у свету... Састанци са вашим колегама су за мене били од веома велике помоћи“, преноси кинеска агенција.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари