WSJ: Остале су сумње да је Бајден одустао од изборне трке суочен са пучем врха Демократске партије

ОН У ОБРАЋАЊУ НАЦИЈИ ОЦЕНИО ДА ЗАСЛУЖУЈЕ ДРУГИ МАНДАТ, АЛИ ДА УСТУПА ПУТ НОВОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ

* Wall Street Journal: Бајденов говор није одагнао сумње да су његово окружење и он сам од бирача месецима, ако не и годинама, скривали истину о менталном паду (шефа државе)“

* Fox News: Бајден је рекао: „У реду, предајем штафету следећој генерацији. То ће ујединити земљу“. Али, проблем није у томе. Није у годинама Џоа Бајдена. Проблем је била компетентност Џоа Бајдена. Уосталом, вероватно ће ова земља гласати за човека који је стар безмало колико и Џо Бајден. Дакле, нова генерација нема никакве везе са тим

* Московски американолог Дмитриј ДРОБЊИЦКИ: Ова америчка администрација неће рећи истину, а истина је да се Pax Americana урушава. Бајден ће ући у историју као председник под којим је у САД све изашло из колосека“

___________________________________________________________

          АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден обратио се сународницима поводом свог одустајања од борбе за други мандат шефа државе.

          Нагласио је да заслужује други мандат у Белој кући, али да је одлучио да жртвује сопствене амбиције за добро америчке демократије.

          „Верујем, додао је, да моја достигнућа као председника, моје вођство у свету и моја визија будућности Америке заслужују други мандат, али ништа, укључујући личне амбиције, не сме стати на пут очувању наше демократије, па сам одлучио да је најбољи пут напред да предам штафету новој генерацији. Такође: да је то најбољи начин да ујединимо наш народ“.

          Подсетио је да је већ препоручио потпредседницу САД Камалу Харис за  председничког кандидата Демократске партије.

          Потврдио је да неће поднети оставку на функцију, иако га на топозивају републиканци, а и неке демократе.

          Обећао је да ће се у преосталих шест месеци мандата фокусирати на обезбеђивање економског раста и заштиту права грађана и наставити да уједињује коалицију земаља које помажу Украјини и јачају НАТО.

          За себе је рекао и да је први председник САД у 21. веку под којим та земља нигде у свету није укључена у рат.

          На ово су уследиле бројне критике и са очекиваних и са неочекиваних страна.

          Демократама наклоњени лист крупног америчког капитала The Wall Street Journal оценио је да је Бајден „само појачао сумње у своје здравље и учврстио уверење да су га његове демократе „изгурале из изборне трке“:

          „Да ли је Бајденова одлука била повезана са наглим погоршањем његовог здравља? Можда је схватио своју растућу неспособност да обавља посао шефа државе? Или су га можда из трке избациле колеге демократе које су закључиле да ће очигледно изгубити од Доналда Трампа? Бајден није дао одговоре на ова питања. У говору шефа Беле куће недостајала је искреност. Није успео да увери народ да је  способан да обавља своје дужности до краја мандата, док је своје противнике упозорио да не злоупотребљавају преостали период свог мандата“.

          Утицајни лист је закључио: „Бајденов говор није одагнао сумње да је његово одбијање да се кандидује резултат пуча који је извео врх Демократске странке, а да су председниково окружење и он сам скривали истину о његовом менталном паду од бирача месецима, ако не и годинама“.

          Републиканцима наклоњени телеканал Fox News сматра да је Бајденово обраћање било „покушај да се сачува образ након његовог неуспеха у улози председника“:

          „Почео је обећањем да ће нам увек говорити истину. Али, није рекао истину. Није нам рекао зашто се предомислио, шта је прави разлог његовог повлачења из председничке трке. Није објаснио шта се догодило минулог викенда. И није нам дао никакву сигурност објашњавајући зашто би још увек могао да буде председник.

          Око њега говоре да је Трамп диктатор, да он не може да победи Трампа, али да неко други може, па мора да оде да би сачувао демократију. Јасно је. Он је рекао: „У реду, предајем штафету следећој генерацији. То ће ујединити земљу“. Али,  проблем није у томе. Није у годинама Џоа Бајдена. Проблем је била компетентност Џоа Бајдена. Уосталом, вероватно ће ова земља гласати за човека који је стар безмало колико и Џо Бајден. Дакле, нова генерација нема никакве везе са тим“.

          Московски американолог Дмитриј Дробницки мисли слично:

          - Бајденово обраћање нацији било је покушај да се његова владавина представи као историјска и пробојна. Али, уместо тога испало је страшно и кошмарно лажљиво. Примера ради, рекао је да је први амерички председник у овом веку под којим земља није била у рату. А шта је са рекордним издацима за Украјину? Шта је са ваздушним ударима по Јемену и ситуацијом на Блиском истоку? Очито, ова америчка администрација неће рећи истину, а истина је да се Pax Americana  урушава. Бајден ће ући у историју као председник под којим је у САД све изашло из колосека“.

          Дробњицки посебно указује и упозорава:

           „Тек сада није баш јасно ко води огромну машину која је изван контроле а зове се Сједињене Државе? Ко контролише штампарију долара и оружане снаге, ко контролише оно што је остало од дипломатије? Мислим да су се амерички званичници плашили неконтролисаног хаоса“.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари