Русија: О КиМ преговарати у међународноправном оквиру, а за КиМ је то - Резолуција 1244 СБ УН

АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКО: ЗА УЧЕШЋЕ РУСИЈЕ У ПРЕГОВОРИМА НЕОПХОДАН ЈЕ ПОЗИВ БЕОГРАДА

* Русија се залаже за постизање између Београда и Приштине одрживог и узајамно прихватљивог компромисног решења на основу међународног права, важеће Резолуције 1244 СБ УН. Русија ће се сложити само са оним решењем које ће бити прихватљиво за Србију

______________________________________________________________

        ИЗАЗИВАЈУ дубоке недоумице произвољна тумачења става Русије о решавању косовског проблема, које су се појавиле у делу јавности. Остаје отворено питање, какав је циљ покушаја да се искриви, изопачи садржај приступа Русије, да се тај садржај прикаже потпуно обрнуто.

        Став Русије о решавању косовског питања је кристално јасан. Тај став је добро познат.

        Једини основ за решавање треба да и даље буде Резолуција 1244 Савета безбедности УН, у којој су утврђени темељни принципи мировног решавања косовске кризе.

        Русија се залаже за постизање између Београда и Приштине одрживог и узајамно прихватљивог компромисног решења на основу међународног права, важеће Резолуције 1244 СБ УН.

        Русија ће се сложити само са оним решењем које ће бити прихватљиво за Србију.

        За непосредно учешће Русије у преговорима о косовском питању неопходан је одговарајући позив Београда.

        Да нагласим поново да такви преговори треба да се воде у међународноправном оквиру, у овом случају се ради о Резолуцији 1244 СБ УН.

        Такође полазимо од тога да је ситуација у Покрајини Косово неотуђива тачка дневног реда Савета безбедности УН. Пажња Савета безбедности УН према косовској тематици не сме да се смањује.

        Дефинитивно решење косовског проблема треба да одговара међународном праву. Будући да се ради о обезбеђењу међународног мира и безбедности, такво решење треба да буде одобрено од стране Савета безбедности УН.

        (амбасадор РФ у Србији додатно о значају и улози Резолуције 1244 СБ УН)

        http://www.politika.rs/scc/clanak/453948/Bocan-Harcenko-Konacno-resenje-...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари