Шведска академија и Нобелова фондација: Награда Хандкеу не може бити одузета

ТАКВА МОГУЋНОСТ УОПШТЕ НИЈЕ ПРЕДВИЂЕНА ЊИХОВИМ СТАТУТИМА

* Микаел ОСТЛУНД, представник за медије при Нобеловој фондацији: Ниједан од одбора за доделу награда у Стокхолму или Ослу никад није размишљао о опозиву награде након што је додељена

_____________________________________________________________

        НОБЕЛОВА награда не може бити одузета, јер се у статуту Нобелове фондације не спомиње таква могућност, саопштено је из Комитета за књижевност Краљевске шведске академије наука.

        Након што су бројни појединци и организације осудили одлуку тог комитета да Нобелову награду за ову годину додели аустријском књижевнику Петеру Хандкеу, из Нобелове фондације потврдили су да Нобелова награда не може бити одузета.

        „Нобелова награда не може бити одузета. У статуту Нобелове фондације не спомиње се таква могућност. Ниједан од одбора за доделу награда у Стокхолму или Ослу никад није размишљао о опозиву награде након што је додељена", рекао је за Анадолију Микаел Остлунд, представник за медије при Нобеловој фондацији на питање може ли Хандкеу бити одузета награда.

        Наводи се да Нобелова фондација управља финансијама и администрацијом у вези с доделом тог признања.

        Одлука да Нобелова награда за књиженовност ове године буде додељена аустријском књижевнику Петеру Хандкеу разбеснела је посебно Албанце и Бошњаке, који за аустријског писца и великог пријатеља српског народа тврде да негира геноцид у Сребреници и да је позивао на одбрану бившег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића.

        У образложењу одлуке о додели Нобелове награде Хандкеу стоји, између осталог, да ју је он добио због, "језичке иновативности кроз писану реч, која описује људску маргинализацију и уникатност живљења".

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари