ПОЛИТИКО: Немачка је прва по утицају у Европи, Британија друга, Мађарска шеста а Србија 19.

ИЗА СУ СЛОВЕНИЈА, ХРВАТСКА, РУМУНИЈА, БУГАРСКА, ЦРНА ГОРА, АЛБАНИЈА

Ангела Меркел

       НЕМАЧКА је без премца најутицајнија европска држава, док Србија заузима 19. место, наводи европско издање сајта Политико, који је листу начинио поредећи утицај лидера земаља и амбасадора у ЕУ.

       Политико је у листу уврстио и чланице ЕУ и државе кандидате за чланство, а редослед је утврдио комбинујући утицај лидера држава и амбасадора у ЕУ, који представљају везу између Брисела и престоница, стабилност влада, јасну стратегију и „сирову снагу држава”.

       Кључни фактор при састављању те ранг-листе, наводи Политико а преноси Танјуг, јесте растући утицај лидера последњих година, али и значај улоге амбасадора који припремају сусрете и „одржавају дипломатију у животу” између таквих сусрета.

       За српског премијера Александра Вучића, Политико наводи да се добро котира као човек са којим ЕУ може да решава проблеме, па је Србија рангирана боље од бројних чланица Уније, укључујући Хрватску, Словенију, Португалију, Бугарску и Румунију.

       Анализа показује и како је земља рангирана, као и да ли је њено кретање на листи позитивно, неутрално или негативно, на основу очекиваних догађаја у наредним месецима, објашњава се на сајту.

       Прогноза за Србију је, тако, оцењена као неутрална, а највећу препреку за даљи напредак представља Хрватска, оцењује портал.

       Међу лидерима, немачка канцеларка Ангела Меркел је без премца, наводи Политико.

       Велика Британија је, по утицају, друга држава ЕУ, сматра Политико, Француска је на трећем, а Италија на четвртом месту.

       Мађарска је на шестом месту, док је премијер Виктор Орбан описан као политичар са дугорочном стратегијом. Хрватска се налази на 30. месту те листе, при чему ће настојања Загреба да блокира европски пут Србије изазвати негативне последице и губитак утицаја, наводи Политико.

       Румунија се налази на 27. месту, Бугарска место иза, док се Грчка налази на 11. месту. Од кандидата за чланство, од 31. до 33. места налазе се Црна Гора, Македонија и Албанија.

       Босна и Херцеговина није ушла на листу.

       Независне новине
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари