КРАСИЋ: Шешељ био сав модар и практично у клиничкој смрти

ШЕФ ТИМА ПРАВНИХ САВЕТНИКА ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА

  • Војислав Шешељ се и даље осећа веома слабо, и даље има аритмије и тахикардије и не знамо каквом терапијом га лече, рекао је на конференцији за новинаре Зоран Красић
  • Војислав Шешељ је без свести пребачен у болницу, читаво тело му је било модре боје, у болници су му из плућа извадили неколико литара течности
  • Према медицинском тумачењу, ове чињенице упућују на то да је дошло до срчаног и плућног застоја, да је његово стање било на ивици смртног исхода, односно да је практично био у клиничкој смрти. Апсолутно смо уверени да су секунди спасили његов живот
  • Све ово потврђује да се у Хашком трибуналу намерно запоставља његово здравствено стање и онемогућава лечење, што је равно тортури, равно покушају убиства
  • Портпарол Хашког трибунала, Нерма Јелачић, каже да је Војислав Шешељ одбио да се његово здравствено стање саопшти јавности. Хиљаду пута је Војислав Шешељ у судници рекао да он инсистира да се јавност до последњег детаља обавести о његовом здравственом стању. Никада Војислав Шешељ није спречавао објављивање података о свом здравственом стању. Само је јавност поступка омогућила да Војислав Шешељ данас буде жив
  • Тражимо дневно информисање о здравственом стању Војислава Шешеља. Тражимо да се врхунски стручњаци из ове области укључе у спашавање живота Војислава Шешеља

        ДАМЕ и господо, заказали смо ову конференцију за новинаре да бисмо обавестили јавност шта се дешава у Хашком трибуналу. Не шта се дешава у предмету где се наводно суди Војиславу Шешељу, него да обавестимо јавност о новим подацима које имамо о здравственом стању Војислава Шешеља. Ових неколико дана смо били у ситуацији да немамо праве информације о његовом здравственом стању, пошто је хитно пребачен у болницу. Различити медији објављују различите информације, а сад смо у прилици да саопштимо нешто до чега смо дошли у међувремену.

        Војислав Шешељ се и даље осећа веома слабо, и даље има аритмије и тахикардије и не знамо каквом терапијом га лече у хагу.

        Информације којима располажемо до сада су следеће: Војислав Шешељ је без свести пребачен у болницу, читаво тело му је било модре боје, у болници су му из плућа извадили неколико литара течности.

        Према медицинском тумачењу, ове чињенице упућују на то да је дошло до срчаног и плућног застоја, да је његово стање било на ивици смртног исхода, односно да је практично био у клиничкој смрти. Апсолутно смо уверени да су секунди спасили његов живот.

        Све ово потврђује да се у Хашком трибуналу намерно запоставља његово здравствено стање и онемогућава лечење, што је равно тортури, равно покушају убиства. Имамо ми искуства са Хашким трибуналом. Сетимо се колико је људи умрло у притворској јединици, не дочекавши ни првостепену пресуду. Сетимо се шта су радили са Слободаном Милошевићем, који је такође имао висок крвни притисак и здравствене проблеме, где се годинама указивало на опасно здрваствено стање и на потребу адекватног лечења, а из Хашког трибунала су стално долазиле информације како је његово стање стабилно и како му се пружа медицинска нега по највишим међународним стандардима. И, онда смо имали ситуацију од 11 марта 2006. када су Слободана Милошевића нашли у притворској јединици, где је преминуо.   

        Војислав Шешељ никада не би морао да буде пребачен у болницу да је имао адекватну медицинску негу. Да се мало подсетимо: још не постоји извештај који је тражило Судско веће да лекарски конзилијум напокон каже шта се дешавало са здравственим стањем Војислава Шешеља у притворској јединици. То је налог од пре неколи година.

        Е, сад, шта кажу ови из Хага, који су се јуче напокон огласили? Портпарол Хашког трибунала, Нерма Јелачић, каже да је Војислав Шешељ одбио да се његово здравствено стање саопшти јавности. Хиљаду пута је Војислав Шешељ у судници рекао да он инсистира да се јавност до последњег детаља обавести о његовом здравственом стању. Никада Војислав Шешељ није спречавао објављивање података о свом здравственом стању. Само је јавност поступка омогућила да Војислав Шешељ данас буде жив.

        Сећате се како је четири године водио борбу да добије право да се сам брани? Јавност поступка је гаранција да Војислав Шешељ може бити жив у притворској јединици.

        Хашки трибунал је покушао да онемогући супругу Војислава Шешеља да оде у Хаг и да посети супруга. То је посета која је раније заказана, а они су јавили Јадранки Шешељ да не долази. Као, наводно, Војислав Шешељ је рекао да не долази. Ето чиме се служе у Хашком трибуналу!

        А сећате се, пре три године, једина особа која је била у обавези да потпише две изјаве приликом уласка у трибунал је била Јадранка Шешељ. Прва изјава је уобичајена за све посетиоце Хашког трибунала, а онда су само од ње тражили да потпише другу изјаву да неће никога обавештавати о здравственом стању свог супруга.

        Јадранка је данас отпутовала у Хаг и захтевамо да се Јадранки Шешељ омогући да посети Војислава, без обзира где Војислава у овом тренутку држе и где се он налази. Јер, без правог информисања породице и Комитета за одбрану Војислава Шешеља, ми у суштини не знамо шта раде са Војиславом Шешељем и чему је он тамо све изложен.

        Војислав Шешељ води своју борбу у судском процесу да би доказао истину и да би се изборио за правду. Води дугу борбу да спаси свој живот. И, испоставља се да треба да води и трећу борбу - против злонамерних медија који, по налогу вероватно из Хага, шире дезинформације и уносе забуну у јавност.

        Ми ову прилику користимо да подсетимо све надлежне да питање здравственог стања Војислава Шешеља није само питање Хашког трибунала. То је питање које интересује све Србе. Тражимо дневно информисање о здравственом стању Војислава Шешеља. Тражимо да се врхунски стручњаци из ове области укључе у спашавање живота Војислава Шешеља. Тражимо да се омогући комуникација и контакт са супругом и децом, породицом и правним саветницима.

        Јер, видите и сами да тај мали жућкасти лек, који је у четвртак био понуђен Војиславу Шешељу, није био главни лек. Ко зна шта је он у петак имао прилике да користи. Прошли пут сам вам објаснио како се притвореницима у Хашком трибуналу дају лекови.

        У једној пластичној шољици добијеш прописану дозу, па ти сад погоди да ли су баш ти лекови они који су ти преписани, или нешто друго. А, само да вас подсетим да је лекар направио службену белешку да он тај лек није преписао, да тај лек нико није преписао Војиславу Шешељу. Па, онда би морала да се спроведе нека истрага да се види како је тај лек уопште дошао у шољу из које се дистрибуирају лекови притвореницима у Хашком трибуналу.

        Као што сам рекао и прошли пут, ми ћемо свакодневно обавештавати јавност о томе шта се дешава у Хашком трибуналу. Позивамо све који су у могућности да нам се прикључе, да ова борба за Шешеља буде што масовнија. Имамо обавезу да заштитимо Војислава Шешеља. Ми из Српске радикалне странке, поштујемо нашег председника, дичимо се нашим председником. И наравно да нам је стало да нам се председник врати жив и здрав и да поведе Српску радикалну страну и српски народ.   

        Плашимо се када из Хага дође информација: стабилно здравствено стање, нема проблема. Јер, таквих информација је за ових десетак година било сијасет. У предмету против Милошевића никада нису рекли да је његово здрваствено стање било лоше, него да је стабилно, под контролом, да се све прати по међународним стандардима и да врхунски стручњаци у Хагу воде рачуна о притвореницима. Позивају се на правила Међународног комитета Црвеног крста, да здравствено стање појединца представља поверљиву информацију и да њено објављивање наводно зависи од тог појединца.

        Војислав Шешељ је у свесном, трезвеном стању хиљаду пута поновио да се не затвра седница док се расправља о његовом здравственом стању и налазима, јер жели да се о томе јавно прича. Сад се портпарол Хага појављује са неким саопштењем, очигледно немајући шта да каже. А требало би да каже да је реч о неадекватној здравственој нези. Сетимо се, 24.фебруара 2003. Војислав Шешељ је апсолутно здрав дошао у Хашку трибунал. Девет година је у Хагу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари