Економија главна тема

ПРЕМИЈЕР ЧЕШКЕ У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ

         Премијер Чешке Петр Нечас допутоваће данас у званичну посету Србији где ће се састати с премијером, председником и другим српским званичницима, најављено је у Београду и Прагу.

         Чешког премијера дочекаће председник Владе Републике Србије Ивица Дачић у Палати Србије, саопштила је канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

         Након разговора двојице премијера, биће одржан пленарни састанак званичних делегација Чешке и Србије. Како је најављено, Дачић и Нечас потписаће Протокол о реадмисији, после чега ће дати заједничку изјаву за медије.

         Из канцеларије чешке владе је саопштено да ће Нечас у понедељак разговарати и са председником Томиславом Николићем и председником скупштине Небојшом Стефановићем.

         У саопштењу се додаје да ће главне теме разговора бити развој билатералних односа, европске теме и припрема Србије за чланство у Европској унији, унапређивање привредне сарадње у чијем циљу ће премијери Нечас и Дачић отворити Чешко-српски пословни форум.

         У делегацији Чешке је и министар индустрије и трговине Мартин Куба.

         Једна од главних тема у разговорима премијера Србије и Чешке, Ивице Дачића и Петр Нечаса, биће развој двостраних економских односа у којима је, према подацима Привредне коморе Србије (ПКС), до сада доминантно место заузимала робна размена.

         Подаци ПКС показују да се робна размена Србије и Чешке, која је стално расла до 2009. године, одвија уз доста низак обим српског извоза на чешко тржиште.

         У анализи ПКС, указује се да је у двостраним трговинским односима посебан проблем што се из Србије пласирају производи нижег степена обраде, а у увозу доминирају производи високе додате вредности.

         Укупна робна размена Србије и Чешке у првих шест месеци ове године износила је 262,8 милиона долара, а извоз из Србије био је 72,9 милиона долара и бележи пад од око 2,5 одсто у односу на исти период предходне године. Увоз је такође опао за око 4,7 одсто и износио је 189,9 милион долара, уз дефицит на српској страни 117 милиона.

         Укупна робна размена Србије и Чешке у 2011. години износила је 590,9 милиона долара, притом је извоз из Србије био 158,9 милиона, а увоз 432 милиона долара. Извоз је порастао за 17,7, а увоз за око 36 одсто.

        У 2011. години покривеност извоза увозом износила је 36,7одсто, а у првих шест месеци ове године повећана је на 38,4 одсто.

        Србија је највише у Чешку извозила обојене метале, производе од каучука, пластичне масе, електричну енергију и намештај, а увозила друмска возила, пластичне материје, електричне машине, апарате, гвожђе и челик.

         Привредне коморе Србије и Чешке организоваће данас Пословни форум и билатералне разговоре српских и чешких привредника, поводом посете премијера Чешке Републике нашој земљи, најавила је Привредна комора Србије (ПКС).

         На форуму у ПКС ће бити речи о тренутном стању економских и трговинских односа Србије и Чешке, о мерама које треба предузети како би се унапредила узајамна привредна сарадња, као и о развоју пословних могућности и наступу српских и чешких компанија на тржиштима Чешке и Србије.

         По завршетку свечаног отварања Пословног,  биће потписан и Протокол о сарадњи са 6. заседања Мешовите комисије за економску сарадњу Србије и Чешке.

Извор: Агенције

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари