Босна да се окрене НАТО-у

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У САРАЈЕВУ  ПАТРИК МУН

ОДБАЦИО МОГУЋНОСТ ФОРМИРАЊА ТРЕЋЕГ, ХРВАТСКОГ, ЕНТИТЕТА

        Амерички амбасадор у Босни и Херцеговини Патрик Мун одбацио је могућност да се кроз преуређење Федерације БиХ успостави трећи, хрватски ентитет, оценивши да је „тешко веровати да ће икада до тога доћи”.

       „Трећи ентитет није предлог који је на столу и уверавам вас да то неће бити резултат овог процеса. Не могу предвидети ситуацију у којој би икада то било усвојено”, рекао је Мун у интервјуу бањалучким „Независним новинама”.

       Амерички дипломата сматра да предлози о трећем ентитету представљају „корак уназад„ у време након рата и да БиХ „нису потребне даље поделе”.

       „Земља треба да се уједини на начин који ће ујединити грађане да раде на заједничким циљевима. Ова идеја о трећем ентитету је гледање уназад, нико не жели да се враћа у раздобље након рата”, рекао је Мун.

       Амбасадор сматра да је ове године у БиХ донет низ важних одлука, али да и даље постоји проблем у Федерацији БиХ чији устав „ствара вишак структура и прескуп систем који не служи најбоље грађанима”.

       Мун је уверен да ванредни избори нису решење за проблем формирања власти у Федерацији БиХ, већ да треба реструктурирати владу ФБиХ што захтева дијалог међу странкама и појединцима и мисли да председник Живко Будимир у том смислу игра централну улогу.

       „Сада радимо са неколико других представника међународне заједнице на спонзорисању једног процеса, како би дошли до сета предлога који могу бити основа за амандмане на устав ФБиХ. Тај процес неће укључивати политичке странке”, казао је Мун.

       Политички лидери, додао је он, треба да почну решавање питања „Сејдић и Финци„ у настојању да дођу до решења за целу БиХ.  Мун је истакао да САД желе да се затвори ОХР што би, како је казао, била порука да је

       БиХ дошла у фазу када је спремна да се самостално креће ка циљевима - Европској унији, НАТО-у... и поручио политичким лидерима у БиХ да морају сами доћи до решења радећи заједно.

       (Независне новине)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари