Дачић: Сећањем на жртве предака слави се живот, а не смрт

У ЛАЗАРЕВЦУ КОД СПОМЕН –ЦРКВЕ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА ОБЕЛЕЖЕНО 98. ГОДИНА ОД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ И ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ЗА СТРАДАЛЕ

          Дужност грађана Србије је да негују сећање на жртве Колубарске битке, рекао премијер Ивица Дачић на свечаности обележавања 98. годишњице Колубарске битке. Сећањем на жртве предака слави се живот, а не смрт, нагласио Дачић.

         Председник Владе Србије Ивица Дачић је, у Лазаревцу на свечаности обележавања 98. годишњице Колубарске битке, поручио да је дужност грађана Србије да негују сећање на жртве, али и да истрају у изградњи друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља.

         Комеморација је одржана одавањем државних и војних почасти код Спомен-цркве Светог Димитрија са костурницом у Лазаревцу, у чијој крипти почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника.

         Испред Спомен-цркве Светог Димитрија, у чијој костурници почива око четрдесет хиљада страдалих српских и аустроугарских војника, Дачић је рекао да се сећањем на жртве предака слави живот, а не смрт.

         "Нека и овај сусрет прерасте у још један апел за мир, разумевање и толеранцију међу народима, религијама и државама. На тај начин најправичније ћемо се одужити нашим заједничким прецима који су дали животе за слободу. Њихова жртва је безмерна, као што је и наша одговорност да наставимо у правилном смеру велика", рекао је Дачић.

         Према његовим речима, простор Западног Балкана често је у прошлости био захватан ратним разарањима која су доводила до страдања стотина хиљада бораца и недужних цивила.

         "Рат представља једну од најтрагичниих манифестација људске отуђености, нетрпељивости и анимозитета. Ипак наша је обавеза је да негујемо сећање на ратне хероје и невине жртве, да их штитимо од историјског заборава и тиме допринесемо стварању услова да се мучни догађаји из прошлости више никада не понављају", поручио је Дачић.

          Премијер је подсетио да је Колубарска битка ушла у историју као битка у којој је војска којој је предвиђан потпуни слом за кратко време реорганизована и прешла у контраофанзиву у којој је непријатељу нанела одлучујући пораз, а да се тактика генерала Живојина Мишића данас изучава на војним школама широм света.

         Комеморација је почела одавањем државних и војних почасти код Спомен-цркве Светог Димитрија.  У крипти су венце положили премијер Дачић, представници општине Лазаревац, амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

          Венци су, потом, уз државне и војне почасти положени и код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца. Иначе, Колубарска битка је најважнија битка између Србије и Аустроугарске у Првом светском рату. Сукоб је вођен крајем 1914. године на фронту дужине преко 200 километара. Иако је цео свет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успешну противофанзиву против бројније и боље опремљене Аустроугарске војске.

          Значај битке огледа се у томе што Аустроугарска није успела да уништи краљевину Србију , па су зато Централне силе морале да се боре на три фронта. 

Извор: РТС

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари