Вучић тврдио да ћемо други квартал завршити са малим минусом, можда и без минуса, а минус је – 6,5 одсто

 ДЕЖУРНИ „ДРЖАВНИ ОПТИМИЗАМ“ И РЕАЛНО ЕКОНОМСКО СТАЊЕ СРБИЈЕ

* Онда је изјавио да је он рекао да БДП од минус један одсто очекује «за крај године, а не у другом кварталу“

* Међутим, „Политика» је 1. маја објавила Танјугову вест: „Додао је (председник Вучић) да верује да Србија и други квартал може да заврши без минуса, или са минималним минусом у привредном расту, иако су, подсетио је, процене ишле и на минус седам или минус осам одсто“

* На исти начин се истакао и генерални директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић који је 30. априла на РТС-у уживо проценио да би у другом кварталу раст „по свим досадашњим показатељима“ могао да буде један одсто

______________________________________________________________________

       Аутор: Александар МИЛОШЕВИЋ, «Данас»

       АЛЕКСАНДАР Вучић, први човек Србије, назвао је нас овде у Данасу («незналицама из једног тајкунског дневног таблоида»), кад је у петак на телевизији рекао да није рекао оно што је рекао, а што смо ми рекли да је рекао, јер је рекао.

       А рекао је следеће, да: „Верује да ће и други квартал… бити са малим минусом, а можда и не.“

       То је председник изјавио 1. маја, а Данас га на то подсетио пре пар дана када је објављено да је у том другом кварталу БДП изашао с минусом од чак 6,5 одсто, а не „са малим минусом, а можда и не“, како је он то тада тврдио.

       „Он (Вучић) је ‘незналицама из једног тајкунског дневног таблоида’ поручио како није тачно да је он најавио раст БДП-а од минус један одсто, „јер ми смо то очекивали за крај године, а не у другом кварталу“, пренели су медији председникове речи речене два дана после нашег текста.

       Могуће да ми јесмо незналице, али председник је изгледа забораван, па су зато ту Политика и Танјуг да га подсете на оно што је изговорио: „Додао је да верује да Србија и други квартал може да заврши без минуса, или са минималним минусом у привредном расту, иако су, подсетио је, процене ишле и на минус седам или минус осам одсто“ (Политика 1. мај, Танјугова вест).

       Шта ћемо сад?

       Па ништа, можда да видимо шта је још председник Вучић говорио.

       Рецимо, наслов Данасовог текста у ком се преноси оно што би председник да избрише, али му вечно памтећа Политикина архива не дозвољава, гласи: „Најављивали раст од један одсто, а завршили с падом од 6,5 одсто.“

       То је зато што је изјава да „Србија други квартал може да заврши без минуса“, претходила једном још већем обећању председника Вучића које се није остварило. Наиме, не само да је 1. маја рекао да ћемо у другом кварталу бити без минуса или с минималним минусом, већ је 2. маја изнео и прецизне бројке, како само он то уме, о томе колики ћемо раст (!) имати у том кварталу.

       Па је тако рекао следеће:

       „Наша процена је да ћемо први квартал завршити са плус 5,1, а други са плус 1,1 до 1,3 (одсто).“

       Могуће да је председник и на ову изјаву заборавио, али срећом ту је сад РТС да нас на њу подсети.

       И опет питање, шта ћемо сад?

       Хоће ли се Вучић извинити незналицама из једног тајкунског дневног таблоида што је тврдио да су му фалсификовале изјаву? И важније, хоће ли се извинити грађанима што их је убеђивао да није рекао оно што је упорно говорио. И најважније, да ли ће нам рећи када је говорио неистину, онда кад је тврдио да држава очекује раст од 1,3 одсто, или данас када тврди да је држава очекивала пад од 14,4 одсто?

       Јер, видите, то је грм у ком лежи зец.

       БДП је у другом кварталу пао за 6,5 одсто, што је било тачно у складу са пројекцијама независних економиста. Међутим, како би се тај резултат представио као успех, сада је потребно говорити да је држава очекивала много лошији сценарио, па је овај пад још и добар. Једнако као што је претходно било потребно говорити да уопште нећемо ни имати пад, како би народ тапшао фантастичним способностима ове власти.

       Нажалост, испоставиће се, уистину фантастичним.

       И на крају да не заборавимо, није председник свој ауторитет заложио на коцку привредног раста у другом кварталу. Не, заложио је ауторитет генералног директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића. Јер, управо је господин Ковачевић био тај који је 30. априла на РТС-у уживо проценио да би у другом кварталу раст „по свим досадашњим показатељима“ могао да буде један одсто. Вучић се само после на то надовезао.

       Постоји шала да је економиста човек који ће вам сутра рећи зашто се данас није остварило оно што је прогнозирао јуче. Било би можда корисно да неког од ових дана чујемо зашто смо уместо с растом, други квартал завршили са падом од 6,5 одсто и у ком се тачно тренутку прогноза од „плус један“ претворила у „минус 14,4“?

       https://www.danas.rs/kolumna/aleksandar-milosevic/predsednik-se-malko-zabunio/#

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари