The Times: Инсајдери тврде да Блер лобира поделу „Косова“ и да је већ разговарао са Меркеловом

ЛИСТ ТВРДИ ДА ЋЕ БИВШИ БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР `ПОСАО` НАСТАВИТИ У ВАШИНГТОНУ

         БИВШИ британски премијер Тони Блер разговарао је са немачком канцеларком Ангелом Меркел и позвао је да преиспита противљење подели Косова, а ускоро ће о томе разговарати и у Вашингтону са званичницима Савета за националну безбедност САД, пише лондонски лист The Times.

         "Иако је Институт за глобалне промене Тонија Блера негирао да бивши премијер лобира за договор о подели (Косова) у име председника Србије (Александра Вучића), инсајдери упућени у разговоре више пута су тврдили да се Блер већ састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, коју је позвао да преиспита своје противљење плану о подели, а да се сада спрема у Вашингтону да заговара поделу код представника Савета за националну безбедност САД", пише The Times.

         У тексту под насловом "Етничка подела која би могла да врати рат на Балкан", објављеном на сајту, лист наводи да план о подели Косова има мало присталица на Косову, како међу Србима тако и међу Албанцима.

         Наводи се да је чак и северно од реке Ибар, где 40.000 Срба живи у четири општине које би могле да буду предмет "размене територије", српска заједница подељена и уплашена за своју будућност.

         Највећи противник поделе (на северу Косова) Оливер Ивановић убијен је почетком године, што је стишало Србе у противљењу Вучићу, додаје се.

         The Times наводи да осим што постоји могућност да ће изазвати ланчану реакцију насиља, идеја о подели има многе очигледне недостатке. Кроз Прешевску долину где живи око 60.000 Албанаца пролази и главни стратешки путни правац Србије ка југу, Коридор 10, док би територија која се предлаже за размену на Косову оставила највећи део преосталих Срба, око 70.000 људи и најважније цркве и манастире СПЦ јужно од Ибра и искључене из договора.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари