Палмер: Поводом Косова нема бланко чекова, али ни црвених линија

„ОД ОБЕ СТРАНЕ ЋЕ СЕ ТРАЖИТИ ДА ПРЕДУЗМУ НЕКЕ КРУПНЕ И ПОЛИТИЧКИ ТЕШКЕ СТВАРИ“

* „Договор би морао да има безбедносни аспект, политичку и економску компоненту и нешто о имовини Српске православне цркве на Косову, и о Газиводама, и о Трепчи

____________________________________________________________________________

          ЗАМЕНИК помоћника државног секретара САД Метју Палмер је данас рекао да по питању Косова "нема бланко чекова ни црвених линија", али да би споразум Београда и Приштине требало што пре да буде постигнут.

         "Оно што бисмо ми волели да се постигне је потпуна нормализација односа измедју Београда и Приштине, а то је сложен изазов", рекао је Палмер за РТС. Према његовим речима, сваки договор би морао да има "безбедносни апект, политичку и економску компоненту и нешто о имовини Српске православне цркве на Косову, и о Газиводама, и о Трепчи".

         "Дакле, био би то комплексан договор а нама је само битно да буде овде постигнут, да буде трајан и примењив. Спремни смо да саслушамо било који договор који две стране постигну, а који испуњава те услове", навео је функционер Стејт департмента.

         На питање о евентуалној размени територија, Палмер је рекао да "не би улазио у детаље" јер није представљен ниједна предлог за договор.

         "Наша позиција је да нема црвених линија нити има бланко чекова. Волели бисмо да две стране дођу до најбољег могућег договора. Ми ћемо погледати оно што нам донесу, а са чим се слажу оба друштва и сви сматрају добрим решењем, и добро ћемо промислити, и ако имамо неких примедби на неке детаље, ми ћемо их јасно изнети, навео је Палмер.

         На питање да ли споразум о нормализацији односа значи и српско признавање Косова, Палмер је рекао да САД "нису преговарачка страна".

         "Нисмо ми ти који преговарамо. Желимо преговарачима да дамо простора да постигну резултат који се може описати као потпуна нормализација односа. Ја сада не бих унапред дефинисао како то изгледа, хтели бисмо да преговарачи сами дођу до тога, али јасно је да ће се од обе стране тражити да предузму неке крупне и политички тешке ствари, да би постигле такав исход", навео је он.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари