Лајчак: Договорено у Охриду је обавезујуће иако није потписано

„ПОЗВАЋУ ГЛАВНЕ ПРЕГОВАРАЧЕ У БРИСЕЛ – НА ДОГОВОР КАКО ДА СЕ НАСТАВИ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА“

* Наш предлог као посредника ЕУ биo да се ови документи потпишу, и то је био наш предлог који смо представили странама. Председник Вучић је сасвим јасно ставио до знања да није у позицији да потпише овај документ. Он је цитирао уставна ограничења

* Поново смо направили неколико предлога како да решимо ово питање, али они су одбијени. На крају смо се сложили да ће овај документ бити формалан путем изјаве високог представника ЕУ. То је савршено у складу са међународном правном праксом. То значи да је документ обавезујући, да је званичан, формалан, и све спекулације о томе да ли је или није валидан и обавезујући су бесмислене

* Документ је обавезујући на два начина: прво у саопштењу високог представника, а друго, постајући део процеса приступања у Европској унији или агенде ЕУ за Србију и Косово

_______________________________________________________

         МИРОСЛАВ Лајчак, специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Србије и Косова, сматра да договор председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина (Албин) Куртија представља прекретницу у процесу нормализације односа.

         Обе стране сада требају применити све чланове из договора о путу ка нормализацији односа Косова и Србије, подвлачи Лајчак у заједничком интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) и Euronews Србија.

         То укључује и члан четири у којем се каже да се Србија неће противити чланству Косова у ниједној међународној организацији.

         Он напомиње Косово да има обавезу да одмах почне са применом договора који се односи на формирање Заједнице општина са српском већином на Косову.

         Лајчак у интервјуу признаје да је ЕУ начелно имала амбициознији план: потписивање споразума и нацрт анекса са јасним временским оквирима и задацима. Међутим, према његовим речима, није била могућа сагласност лидера око сваке тачке, а ту је било и одбијање српског председника да потпише документ. Стога је и првобитни предлог и измењен.

         ЛАЈЧАК: Желим да кажем да је споразум који је постигнут у Охриду важна прекретница... Није тајна да смо ми као посредници у почетку припремили детаљнији анекс имплементације. Са редоследом корака и са јасним роковима. Тако и било лакше мерити.

         Покушали смо на много, много начина да премостимо ове разлике, али било је јасно да у томе нећемо успети. И зато смо представили нови анекс који је био општији, мање конкретан.

         Међутим, након неколико сати преговора, стране су успеле да се договоре око 12 од 18 тачака, али је било немогуће премостити разлике на преосталих шест. И покушали смо на много, много начина да премостимо ове разлике, али било је јасно да у томе нећемо успети. И зато смо представили нови анекс који је био општији, мање конкретан.

         Међутим, ту су кључне одредбе, посебно чињеница да ће стране спровести све одредбе споразума и анекса у потпуности и у доброј вери. Такође спомињемо још један веома важан део - да овај споразум сада постаје део пута приступања Србије у ЕУ кроз Поглавље 35 и за Косово кроз Специјални комитет за нормализацију. И то је оно што ћемо сада да урадимо. То ће бити следећи корак.

         Већ смо започели интерне процедуре у Европској унији како бисмо формализовали овај фактор увођења тог дела агенде ЕУ за Србију и Косово. И као следећи корак у дијалогу, позваћу главне преговараче у Брисел и разговараћемо о корацима за имплементацију како бисмо били сигурни да имамо договор о томе како наставити са имплементацијом. Ово је веома важно.

         Питање које се често спомињало у јавном дискурсу било је питање потписивања споразума. Овде (у Бриселу). Желим да кажем да је наш предлог као посредника ЕУ биo да се ови документи потпишу, и то је био наш предлог који смо представили странама.

         Председник Вучић је сасвим јасно ставио до знања да није у позицији да потпише овај документ. Он је цитирао уставна ограничења. Поново смо направили неколико предлога како да решимо ово питање, али они су одбијени. На крају смо се сложили да ће овај документ бити формалан путем изјаве високог представника ЕУ, која је дата у суботу. Ово је савршено у складу са међународном правном праксом.

         Дакле, то значи да је овај документ обавезујући, да јесте званичан, формалан, и све спекулације о томе да ли је или није валидан и обавезујући су бесмислене.

          Документ је обавезујући на два начина: прво у саопштењу високог представника, а друго, постајући део процеса приступања у Европској унији или агенде ЕУ за Србију и Косово.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари