Караџић: Муслимани су ушли у рат да би над нама остварили доминацију из `турског доба`

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РС: САМИ СМО СЕ ПОДМЕНТУЛИ СВИМА КОЈИМА ЈЕ НА БАЛКАНУ БИО ПОТРЕБАН ПАКАО

* „Најодвратнија је лаж да је сукоб избио на основи анимозитета Срба према муслиманима, и та лаж не може да чека на разоткривање. Срби су последњи народ којем се може приписати верска нетрпељивост, посебно према муслиманима

* Указао да би четврт века другим народима била довољна дистанца за зрело и разложно разматрање, па чак и за вицеве, али да мир у БиХ не изгледа зрело: "Дакле, изгледа да ништа није готово и ништа није јасно, и то двоје је у узрочно-последичној вези: није готово зато што није јасно"

* "Данас је све затамњено и искривљено, више него што је било на почетку кризе, јер су `замагљивачи` наставили да раде у три смене, све до данас. Створена је виртуелна реалност, и у медијима креиран другачији српски народ, а истакнутим појединцима `изграђене` потпуно лажне репутације, довољне за аутоматску осуду

_____________________________________________________________________

        ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић оценио је да је БиХ била полигон свакоме коме је био потребан пакао у овом региону, а да је најбруталнија лаж да је сукоб избио на основи анимозитета Срба према муслиманима.

        Караџић је, у одговору на питања "Вечерњих новости" чији је први дио објављен данас, истакао да ће, када цела истина о рату у БиХ изађе на видело, то бити поразно за многе учеснике - за већину медија, за "лажне и бесрамне новинаре", за неке "хуманитарце" и њихове организације, па чак и за поједине аспекте ангажмана УН.

        "Најодвратнија је лаж да је сукоб избио на основи анимозитета Срба према муслиманима, и та лаж не може да чека на разоткривање. А Срби су последњи народ којем се може приписати верска нетрпељивост, посебно према муслиманима (исламу)! Постоје недавни примери ропства, сегрегације и истребљења које су починили други, а никада Срби", навео је Караџић.

        Он је поручио да садашњи лидери света, иако нису створили, треба да размонтирају све ове лажи, јер свет не може опстати без права и правде, јер се "и ти ратови, и послератни догађаји, укључујући и суђења, врше у њихово име".

        "Зато ће расветљавање узрока и последица наших трагедија попричекати, док се не задовоље зли апетити, ако се икад задовољи њихов ирационални извор. Сами смо се понудили као полигон свакоме коме затреба пакао у региону", навео је Караџић.

        Он је указао да би четврт века другим народима била довољна дистанца за зрело и разложно разматрање, па чак и за вицеве, али да мир у БиХ не изгледа зрело.

        "Дакле, изгледа да ништа није готово и ништа није јасно, и то двоје је у узрочно-последичној вези: није готово зато што није јасно", наводи Караџић.

        Према његовим речима, све је још горе данас јер је свет присвојио лажну слику о узроцима, исходима и последицама рата, што је злочин планетарних размера незапамћен у историји.

        "Данас је све затамњено и искривљено, више него што је било на почетку кризе, јер су `замагљивачи` наставили да раде у три смене, све до данас. Створена је виртуелна реалност, и у медијима креиран другачији српски народ, а истакнутим појединцима `изграђене` потпуно лажне репутације, довољне за аутоматску осуду", наводи Караџић.

        Караџић је поручио да је од свих лажи најмалигнија она која је навела масовне убице у Норвешкој и на Новом Зеланду да помињу Србе и њега лично као примјер за своја недела, на основу лажне слике коју су о српском народу створили злочиначки медији.

        Он је истакао да је српски, и његов лични однос према муслиманима у БиХ био супротан слици коју је створила пропагандна машинерија и подсетио на бројна лична пријатељства, бракове и друге односе међу људима истог сталежа.

        "Једина несрећа се појављивала када би нека сила напала Србе, неки од муслимана би ушли у савез са агресором, али неки би били савезници Срба, такође. Овога пута је то био још један напад на заједничку државу, и интереси Срба и муслимана су се разликовали. Али, тада је требало применити принципе закона и права, а муслимани нису имали никаквог права да доминирају над хришћанском већином у Босни, чак и кад би била мањина", указао је Караџић.

        Он је подсетио на то да Срби у БиХ нису хтели никакве промјене државног карактера, осим демократских, као и да су имали право вета на независност БиХ и друге крупне промене, и по основу конститутивности, и због правила "две трећине гласача".

        Срби су, како истиче Караџић, попуштали и давали концесије, и није било места у којем није било муслимана у знатном броју до краја рата, укључујући и чисто муслиманска насеља, а српска војска - Војска Републике Српске имала је појединаца, па и цијелу једну јединицу муслимана у свом саставу, који су бранили не само своје комшије Србе, већ и заједничке вредности, секуларни карактер државе.

        "Дакле, нема и није било никаквог антагонизма и нетрпељивости према муслиманима, већ искључиво према доминацији од кога год она потицала. Још једно померање! Чак да је и нека православна заједница покушала да доминира над Србима у Босни, српски одговор би био исти", навео је Караџић.

        Он је истакао да би исто било и кад би Срби намеравали да, без пристанка муслимана, целу БиХ припоје унитарној Србији, без икакве аутономије, односно да би се муслимани борили до последњега.

        "Цео српски народ у БиХ, укључујући сву елиту, био је за одбрану српских права, и није имао никакву нетрпељивост. Ни наши противници нису изабрали рат због нетрпељивости према нама, него због сасвим практичних разлога: да овладају нама и нашим добрима, да обезбеде сталну доминацију каква је постојала у турско доба, и коначно да нас иселе из Босне", истакао је Караџић.

        Он је подсетио да о томе постоје и докази, а да је председник Хрватске Фрањо Туђман то саопштио и високој америчкој делегацији.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари