Караџић: Алији су и Арафат и Гадафи саветовали да муслимани остану са Србима

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ: ОСОБА БЛИСКА ИЗЕТБЕГОВИЋУ ТОКОМ РАТА ЈЕ ЖИВЕЛА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

* У наставку интервјуа „Новостима“, Радован Караџић подсетио да је Адил Зуфилкарпашић - гостујући у једној телевизијској емисији - рекао како се ужаснуо када је од њега (Караџића) чуо да у сувереној и независној Босни Срби неће остати. Потом му је рекао: “Па ми /муслимани/ ћемо се без вас осушити”

* На то га је Караџић упитао како то мисли, па нису они имела на српском стаблу, а Зулфикарпашић је одговорио да скоро да јесу и да су муслимани уз Србе процветали

* Караџић је нагласио да му је Зулфикарпашић у лето 1991. године предложио “Историјски српско - муслимански споразум” уз почетну подршку Изетбеговића, коју су Срби одушевљено прихватили, али да тај споразум није имао шансе због каснијег противљења СДА

___________________________________________________________________

        ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић открио је да су својевремено лидери Палестине и Либије Јасер Арафат и Муамер ел Гадафи одвојено саветовали лидеру СДА Алији Изетвеговићу да остане са Србима.

        Караџић је навео да је вођство СДА присуствовало оснивачкој скупштини СДС, да су одржали поздравне говоре и чак прекорили Србе, што су последњи основали своју странку.

        Он је подсетио да је један од лидера СДА Адил Зулфикарпашић пре избора драматично напустио ту странку и са собом у Муслиманско-бошњачку организацију /МБО/ повео знатан део елите, те придобио остатак елите који није приступио СДА.

        “Није било на мени да поверујем или сумњам, али је Зулфикарпашић као разлоге за разлаз навео фундаментализам у СДА, као и постојање неке отуђене групе неформалних ауторитета који управљају Изетбеговићевим поступцима и та примедба се стално одржавала и појачавала”, рекао је Караџић за “Вечерње новости”.


        Он је нагласио да је гостујући у телевизијској емисији Зуфилкарпашић рекао како се ужаснуо када је од Караџића чуо да у сувереној и независној Босни Срби неће остати, те да је рекао: “Па ми /муслимани/ ћемо се без вас осушити”.

        “Питао сам како то мисли, па нису они имела на српском стаблу, а он је одговорио скоро да јесу и да су муслимани уз Србе процветали”, подсетио је Караџић.

        Караџић је додао да му је Зулфикарпашић у лето 1991. године предложио “Историјски српско - муслимански споразум” уз почетну подршку Изетбеговића, коју су Срби одушевљено прихватили, али да он није имао шансе због каснијег противљења СДА.

        Истакао је да је са Изетбеговићем у годинама које су претходиле рату имао “добро разумевање”.

Адил Зулфикарпашић


        Када је оптужен и осуђен због “Исламске декларације”, Караџић каже да је подржао настојање Добрице Ћосића и других лидера у одбрани слободе из Београда да се изјасне у заштити Изетбеговића.

        “Наравно, моја подршка је била принципијелна и није била пресудна, али је постојала. Идеја водиља је била: на књигу се одговара књигом, а не затвором”, навео је Караџић.

        Он је открио да је током рата Изетбеговићу блиска особа живела у Републици Српској и да је о њој, уз Караџићеву подршку, лично бринуо сам председник те општине.

        “Када је та особа пожелела да пређе на другу страну, ја сам то препустио Војсци и нисам дозволио да се удара на сва звона, јер је то питање цивилизације, културе и елементарног поштења, а не чип у игри”, рекао је Караџић.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари