Карађорђевићи неће добити Бели двор, али хоће – обештећење до 500.000 евра

БУДУЋА НАМЕНА БЕЛОГ ДВОРА БИЋЕ ОДРЕЂЕНА НАКНАДНО – ПОСЕБНИМ ЗАКОНОМ

* Породица Карађорђевић потражује комплекс Белог и Краљевског двора, пет кућа у Београду, ливаде код Сокобање, уметничка дела, сребрнину и остале вредности

__________________________________________________________________________

         УПРАВНИ суд поништио је решење Министарства финансија Србије којим је одбијен захтев династија Карађорђевић за повраћај Белог двора на Дедињу, у Београду, или обештећење, и донеће одлуку о финансијској надокнади за некретнине које потражује та породица, што по закону може да достигне максимално 500.000 евра.

         Адвокат Зоран Живановић је за издање листа "Вечерње новости" од четвртка потврдио да је Суд поступио по жалби правног заступника Карађорђевића, и да ће Агенција за реституцију поново одлучивати о њиховом предмету и донети одлуку о висини накнаде.

         "То значи да држава дефинитивно остаје власник Белог двора, а да ће Карађорђевићи добити накнаду када се донесу одлуке о обештећењу и за другу имовину на које имају законско право. Будућа намена Белог двора биће одређена посебним законом", казала је директорка Подручне јединице Агенције за реституцију за Београд Ивана Живковић.

         Закон дозвољава само једно обештећење, па ће Карађорђевићи морати да сачекају да Агенција одлучи о осталим некретнинама чије су враћање тражили у јануару 2014. године.

         Та породице потражује комплекс Белог и Краљевског двора, пет кућа у Београду, ливаде код Сокобање, уметничка дела, сребрнину и остале вредности.

          Од некретнина, мало се може вратити у натури, наводе "Вечерње новости", а једина која је до сада враћена члановима некадшње југословенске династије је вила "Црногорка".

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари