Глас Америке знатно појачао оно што је Палмер критички рекао о Додику

РЕКАО ДА МУ СЕ ЧИНИ ДА ЛИДЕРИ БиХ НАМЕРАВАЈУ ДА ЗЕМЉУ ГУРАЈУ ИЗ ЈЕДНЕ КРИЗЕ У ДРУГУ  

Дино Јахић и Метју Палмер

* Метју ПАЛМЕР је у интервјуу рекао: „Господин Додик се и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив са Дејтонским споразумом и он је због тога био предмет америчких санкција. Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да се покрене такав одговор Сједињених Држава

* А Глас Америке је разговор с њим објавио под насловом „Додикови ставови су антидејтонски, илегални, неуставни и опасни“

________________________________________________________________________

        ЗАМЕНИК помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, Метју Палмер, рекао је за Глас Америке да му се чини да лидери БиХ намеравају да земљу гурају из једне у другу кризу.

        Ово је било само увертира за удар на српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и Народну скупштину Републике Српске.

        Глас Америке је интервју са Палмером објавио под насловом „Додикови ставови су антидејтонски, илегални, неуставни и опасни“. Међутим, сам Палмер ништа такво и у том `пакету` није изговорио.

        Он је поводом Додикове оцене да ће криза у БиХ нестати када нестане БиХ рекао:

        - Мислим да постоје претње које врло озбиљно схватамо. Свакако, то је претња блокадом институција на државном нивоу, претња спречавањем функционалности босанскохерцеговачких институција и онемогућавање тим институцијама да послуже својој сврси и испуне обећање грађанима БиХ да ће њихова влада служити њиховим интересима. То је претња коју требамо схватити веома озбиљно. Господин Додик се и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив са Дејтонским споразумом и он је због тога био предмет америчких санкција. Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да се покрене такав одговор Сједињених Држава.

        Глас Америке је питао Палмера, са којим је разговарао Дино Јахић: А какав би то одговор могао бити? Шта би међународна заједница, Стејт Департман или ви требали учинити, уместо да се само надате и чекате његов наредни потез или да не постане још радикалнији?

        - Сви морамо бити јасни, међународна заједница колективно мора јасно ставити до знања, да је то неприхватљиво и да неће бити допуштено да то опстане. Тако да бих помислио да сви у Бања Луци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи БиХ.

        Палмер је у наставку навео да су услови у БиХ сада сигурно много бољи него што су били пре 20, 25 година.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари