Ескобар зна да је Србија заинтересованија за однос са Европом, него са Истоком

СРБИЈИ И З. БАЛКАНУ ОБЕЋАВА УЛАЗАК У ЕУ „У РАЗУМНОМ РОКУ“, А ОД ЕУ ТРАЖИ – ДА ИМ ДА „ЈАСАН СИГНАЛ“

* Србија европска земља, историјски, културолошки, а све више и економски. Мислим да српски народ то схвата и да ће то очекивати

* Да ли ће се нестабилност из Украјине прелити и на Западни Балкан? Мислим да неће. Разлог је делимично следећи: земље региона обавезале су се да неће допустити да се то догоди. И то су обећале све земље, укључујући Србију, БиХ. На Западном Балкану смо заправо фокусирани на решавање проблема Западног Балкана

___________________________________________________________

       ИАКО су многе земље Западног Балкана рањиве, мислим да ће пажња коју су ЕУ и САД усмериле на овај регион помоћи и изоловати их од свих дестабилизујућих фактора, навео је Габријел Ескобар у интервјуу за Н1.

       Додао је да су све земље које су ушле у Европску унију постале демократичније, стабилније и просперитетније те да је то оно што жели да се деси и земљама на Западном Балкану, укључујући и Србију.

       * Када говоримо о Србији, мислите ли да би њихова политика требало да буде одлучнија, у смислу да треба да одлуче нагињу ли према Истоку или Западу?

       Ескобар: Па, то је питање за српски народ, но могу вам рећи да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије. У многим погледима остварује напредак у том смеру. Ове су године отворили нова преговарачка поглавља, остварили су напредак. Морам рећи да је Србија европска земља, историјски, културолошки, а све више и економски. Мислим да српски народ то схвата и да ће то очекивати. Стога заиста мислим да је Србија све заинтересованија за свој однос са Европом него с Истоком.

       * Шта мислите, који је временски оквир за приступање Србије Европској унији? Председник Хрватске рекао је да би требало убрзати евроинтеграције.

       Ескобар: Слажем се с њим. Све земље које су ушле у ЕУ постале су демократскије, стабилније и просперитетније, уз готово никакав трошак за остале. Управо то желимо за све земље Западног Балкана, укључујући Србију. Надам се да ће све те земље имати јасан пут у Европу, отворена врата, те да ће моћи да доврше свој процес у разумном временском року. Стварни временски рок зависи од њиховог односа с ЕУ, но охрабрујемо их да остваре напредак, а охрабрујемо и наше европске партнере да дају јасан сигнал како су те земље добродошле.

       * Руска агресија у Украјини донела је рат на европски континент, први пут након деведесетих. Мислите ли да ће се нестабилност прелити и на овај регион?

       Ескобар: Заправо, не.

       * Зашто?

       Ескобар: Разлог је делимично следећи: земље региона обавезале су се да неће допустити да се то догоди. И то су обећале све земље, укључујући Србију, Босну и Херцеговину. На Западном Балкану смо заправо фокусирани на решавање проблема Западног Балкана. Иако су многе земље рањиве, мислим да ће пажња коју су ЕУ и САД усмериле на регион помоћи да га изолују од свих дестабилизирајућих фактора. С тим на уму, све земље Западног Балкана обећале су да ће подупирати хуманитарне напоре. И све то заиста и чине. И све су у Генералној скупштини УН дале свој глас приликом осуде инвазије. Стога мислим да ће ова регија дати позитиван допринос стабилизацији кризе.

       * Дакле, мислите да се ова реторика којој ту и тамо сведочимо више користи у домаће дневнополитичке сврхе, те да су обећања која су све земље дале заиста искрена?

       Ескобар: Надам се да јесу, јер овај сукоб има само две стране. На једној је страни жртва, а на другој ничим изазван агресор. И мислим да лидери Западног Балкана то схватају.

       https://rs.n1info.com/vesti/eskobar-za-n1-srbija-sve-zainteresovanija-za...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари