Додик: Оружане снаге БиХ да се преполове и као трошак и по броју припадника

У ИНТЕРВЈУУ „ПОЛИТИЦИ“: ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ ЈЕ БИО ТЕРОР, А НЕ ДОБРОВОЉАН

* Када се уреде ствари, сав новац који дајемо за заједничке органе БиХ, а то је око 130 милиона евра, повући ћемо у Републику Српску

* Српска ће донети законе који ће потврдити да је Република Српска власник имовине на својој територији: „Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо то питање и решимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у Српској. Шта друго да радимо када знамо да неће престати да нас киње судом који је обична превара и који више не желимо у овом формату

* Постоје можда и неке ствари на нивоу БиХ које не морају да се "дирају", али  ће се неке друге решавати одмах: „Сада би било илузорно ући у сферу пасоша, али смо и то евидентирали као проблематично. Имовину ћемо решити брзо, као и Високи судски и тужилачки савет БиХ. Такав савет биће ускоро успостављен у Српској. Постојећи са нивоа БиХ биће проглашен као неважећи за судство у Српској"

* У погледу Сипе и ОБА нема ништа осетљиво, спремићемо законе и обавити нормативне припреме, па одабрати тренутак који мора да буде координисан са финансијама

_________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће, после седнице Народне скупштине Републике Српске о враћању отетих надлежности, на дневни ред прво доћи питање имовине, те да ће Српска, када се уреде ствари, сав новац који даје за заједничке органе БиХ, око 130 милиона евра, повући у Републику Српску.

       Када је реч о питању војске БиХ, Додик је навео да она може да остане "парадна организација са 3.000 до 4.000 припадника".

       „Ако неко жели да ствари учинимо функционалнијим, ми смо расположени. Али немамо расположења да останемо заглибљени у постојеће стање", рекао је Додик за "Политику".

       Што се тиче одузимања надлежности, Додик је навео да је то био терор, те напоменуо да Устав не наводи да је БиХ надлежна за одбрану, фискални систем, судове, правосуђе.

       "Све смо евидентирали и кренули у посао чији циљ може да се искаже лако разумљивом поруком да ми не желимо никакву другу БиХ изван оне која је предвиђена дејтонским Уставом", нагласио је Додик.

       Он је рекао да би се прво на реду могло наћи питање имовине, јер Уставни суд нема право да утврђује власништво, пошто је то решио Дејтонски споразум.

       „Све време блефирају и покушавају нешто да измувају у вези са имовином. Када су изгубили живце, упрегли су Уставни суд да одлучи да шуме и пољопривредно земљиште нису власништво Српске. А сви су свесни да је то имовина ентитета", рекао је Додик.

       Он је навео да ће Српска донијети законе који ће потврдити да је Република Српска власник /те/ имовине на својој територији.

       "Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо то питање и решимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у Српској. Шта друго да радимо када знамо да неће престати да нас киње судом који је обична превара и који више не желимо у овом формату", рекао је Додик.

       Коментаришући оптужбе да он "поткопава" Дејтон, Додик је рекао да све што ради јесте одбрана Дејтонског споразума, али да у Српској нису ни наивни, ни брзоплети, додајући да постоје можда и неке ствари на нивоу БиХ које не морају да се "дирају", али да ће се неке друге решавати одмах.

       „Сада би било илузорно ући у сферу пасоша, али смо и то евидентирали као проблематично. Имовину ћемо решити брзо. Као и Високи судски и тужилачки савет БиХ. Такав савет биће ускоро успостављен у Српској. Постојећи са нивоа БиХ биће проглашен као неважећи за судство у Српској", рекао је Додик.

       Он је појаснио да ће тај новоформирани савет у Републици Српској имати овлашћења да именује судије и тужиоце у Српској, што је потпуно логично, те да ће можда тај савет да бира носиоце правосудних функција, а да их парламент потврђује, као у неким европским земљама.

       "Да ли је то мало за почетак? А то ће бити завршено", рекао је Додик.

       Када је ријеч о војсци, те Обавештајно безбедносној агенцији /ОБА/ и Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/, Додик је рекао да у погледу Сипе и ОБА нема ништа осјетљиво, те да ће се спремити закони и нормативне припреме, одабрати тренутак који мора да буде координисан са финансијама, а што се тиче војске Српска ће покушати да разуме тренутак, јер постоје многи који говоре да је то проблематично.

       „Па и нама је проблематично. Ето, нека се преполове војни потенцијали, смање трошкови, како би тај новац усмерили на ентитетске рачуне да решавамо социјална питања. Нека остане парадна организација са три до четири хиљаде припадника. Никада није касно да се тога решимо", рекао је Додик.

       Он је додао да су за Српску сада важније животне ствари, иако се нико неће авантуристички односити ни према индиректним порезима, који су већ раније наплаћивани у Републици Српској и није било проблема.

       Што се тиче примедаба да Српска није у буџету предвидела новац за плате запослених из Српске у заједничким органима, Додик је рекао да Српској за преузимање око 7.000 запослених треба око 130 милиона евра.

       "Толико и дајемо за заједнички буџет. Када уредимо ствари, прво ћемо тај новац повући у Српску. Зар неко мисли да ћемо ми извући надлежности, а новац који Српска даје за заједничке органе оставити у Сарајеву?", упитао је Додик.

       Коментаришући примедбе неких зашто су усвојене само информације, а не и закони о враћању надлежности, Додик је рекао да сви имају прилику да понуде законе, али то не раде.

       На констатацију да ће отпор за планове Бањалуке бити велики, Додик је рекао да су он и председник Српске Жељка Цвијановић обилазили важне светске адресе, пошто је на помен шта Српска намерава да ради "скочио цео свет".

       "Десетине састанака је обављено. Идемо полако, смањили смо притисак, пријатељима смо указали на проблеме које имамо", рекао је Додик, те подсетио да су Њемачка и Холандија предлагале санкције за њега и пре седнице /парламента Српске/, али да су то пријатељи Републике Српске одбацили, а сада све више њих каже да су санкције глупост.

       Он је навео да се, ипак, многе ствари нису промениле у довољној мери, те да би волео да је Немачка на страни Српске, тачније на страни истине, Устава и Дејтона.

       "Лако је овде бити против Устава, волео бих да видим да се у својој земљи тако односе према Уставу. Шта друго закључити него да им одговара нестабилност, како би из тога добили још квалитетних радника са ових простора, у које /раднике/ нису ништа уложили", рекао је Додик.

       Према његовим речима, када Српска каже да неће сабирне центре овде, онда у Српској нису "добри момци", јер се не уклапају у њихове планове и амбиције, јер бране своје.

       "Они овде имају своје сараднике, гледам лидера СДС-а Мирка Шаровића који је на седницу /парламента Српске/ дошао да би рекао неколико реченица о рату, како би западни медији могли да га цитирају, да су потези Скупштине увод у рат. Онда оде са /лидером ПДП-а/ Браниславом Бореновићем на телевизију, у емисију у коју се телефоном укључио Бакир Изетбеговић да им захвали што су били доследни и похвали их што су напустили парламент", истакао је Додик.

Додик: Законом прописати да је

имовина у РС њено власништво

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска донети закон и прописати да је државна имовина у Српској њено власништво, као и решења да судије и тужиоце бира Скупштина Републике Српске, те да не жели никакву БиХ, сем дејтонске.

       "Отимања наших надлежности су догађаји из прошлости које смо јако тешко 'гутали'. Амбијент је био неповољан за нас", рекао је Додик за "Политику".

       Он је додао да је развлашћивање Републике Српске пратило сатанизовање Срба и Српске.

       Подсетивши на време када је Српска губила овлашћења, Додик је навео да је то био мучан период, у којем је створена слика да је било пожељно казнити Србе одузимањем права.

       "Знали смо да трпимо неправду. Само наша предана борба онемогућила их је да све доведу до краја. Сад је дошло време да кажемо - господо, хоћемо Устав", истакао је Додик.

       Говорећи о усвојеној Декларацији о уставним принципима и информацијама о враћању надлежности, он је навео да није од јуче политичка борба Српске за надлежности и права која је добила Дејтонским споразумом.

       "Тим активностима посвећени смо годинама и стално тражимо разговоре", рекао је српски члан Председништва.

       Додик је истакао да битка за Устав не може да се сведе на последњу седницу парламента.

       "Петнаест година се носимо са ригидним интервенционизмом. Изузимане су нам надлежности и угрожавана је наша аутономија", подвукао је Додик.

       Он је навео да је масовнији пренос надлежности Српска успела да заустави 2006. године, али да се "главе у Сарајеву нису охладиле".

       "Наставили су са покушајима. Успели смо тих година да депласирамо високог представника, али су наставили преко Уставног суда БиХ", рекао је Додик.

       Додик је напоменуо да је и тада Српска најављивала и знала да ће доћи тренутак када ће затражити и узети оно што јој припада и што јој је дао Устав.

       "Без овлашћења нисмо остали кроз фер процесе", нагласио је српски члан Председништва БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари