Додик: БиХ је друго име за кризу и зато ће се урушити, чим се странци измакну – нема Босне

„КАКО ДОДИК ИЗГЛЕДА СТРАНЦИМА – УОПШТЕ МЕ НЕ ЗАНИМА, СРБИ ЋЕ СЕ УЈЕДИНИТИ У ОВОМ ВЕКУ“

* „Не плашим ничега... Америчком амбасадору у БиХ сам пренио да су Срби мали народ, да су им политике мале, али да морају да знају да су поносни. Овде се не решавају америчка питања већ наша... Срби нису реметилачки фактор на Балкану“

* „Нећемо унитарну БиХ. Мораће да се суоче са нашом аргументацијом и тако ћемо деловати.  Никога нећемо молити за разговор о нашим ставовима о питању Уставног суда. Наши ставови су јасни јер покушавају да нас натерају на урушавање Дејтонског споразума и Устава БиХ

* „Једном ће се и странци уморити у свему овоме. Чим се измакну - нема Босне. Само ће функционисати оно што функционише, а то је Република Српска. Вероватно ће се и Бошњаци и Хрвати подијелити у двије територијалне јединице

* „Само наивни могу да мисле да су случајно што су у исто време отворене кризе у БиХ, Црној Гори и на Косову и Метохији... Ради се о покушају да се раздвоји српски народ. Хоће да нас деградирају и минимализују, а Срби су највећи, најбројнији и најзначајнији народ у земљама бивше Југославије

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да пре неће бити БиХ него што ће се остварити намере Уставног суда БиХ који жели да отме све од Републике Српске.

        „Како да поштујемо тог монструма? Када бисмо сад попустили, узели би нам шуме, воде, електропривреду, јавна добра... То им је неко смислио као начин да угуше Републику Српску, али од тога нема ништа. Пре неће бити БиХ него што ће се то остварити. У Сарајеву мисле да је БиХ нека света индијска крава у коју не смеш ни да погледаш", рекао је Додик за "Вечерње новости".

        Додик је истакао да је стратегија странаца да је добар само онај Србин који је поданик, те нагласио да је он на бранику Републике Српске од глупости које сваки дан измишљају, као и да ће Српска бити одбрањена.

        "Какав је Додик странцима, то ме уопште не интересује, занима ме само какав ћу бити српском народу", рекао је Додик.

        У вези са могућим санкција, Додик је поручио да се не плаши ничега, те је напоменуо да је америчком амбасадору у БиХ пренео поруку да су Срби мали народ, да су им политике мале, али да морају да знају да су поносни.

        "Верујем да овакав став може бити пандан ароганцији коју нам шаљу. Овде се не решавају америчка питања већ наша", рекао је Додик.

        Он је оценио и да Уставни суд БиХ није Уставни суд већ монструм и инквизицијски суд.

        "Нећемо унитарну БиХ. Ради се све супротно од логике и интереса Српске. Мораће да се суоче са нашом аргументацијом и тако ћемо деловати. Никога нећемо молити за разговор о нашим ставовима о питању Уставног суда. Наши ставови су јасни, покушавају да нас натерају на урушавање Дејтонског споразума и Устава БиХ", упозорио је Додик.

        Када је реч о етикетама које га прате и о томе да га странци сматрају реметалачким фактором у БиХ, Додик је рекао да он пристаје само на етикету припадника српског народа.

        На поруку Бакира Изетбеговића да ће криза у БиХ нестати када Додик нестане са политичке сцене, српски члан Председништва БиХ је рекао да је "криза друго име за БиХ и да никада неће нестати", те оценио да ће се БиХ сама урушити.

        "Једном ће се и странци уморити у свему овоме. Чим се измакну - нема Босне. Само ће функционисати оно што функционише, а то је Република Српска. Вероватно ће се и Бошњаци и Хрвати поделити у две територијалне јединице. Бошњаци су препотентни. Они мисле да ће њима све завршити Американци што су великим делом и у праву, јер су им Американци много тога и завршили", рекао је Додик.

        Он је нагласио да нико у БиХ није задовољан како она сада изгледа, да је она тужна прича и да у њој нико није задовољан.

        Нагласио је да само наивни могу да помисле да су случајно у исто време отворене кризе у БиХ, Црној Гори и на Косову и Метохији, те оценио да је `међународна заједница` свесна да није завршила посао и да покушава да постави одређене стартне позиције за решавање.

        Додик сматра да је заједнички циљ свих тих акција, које се рефлектују на ситуацију у Републици Српској, Црној Гори и на Косову и Метохији, покушај да се раздвоји српски народ.

        "Хоће да нас деградирају и минимализују, а Срби су највећи, најбројнији и најзначајнији народ у земљама бивше Југославије", изјавио је Додик за "Вечерње новости".

        Он је додао да је српска национална политика данас хомогенизована с циљем одбране српских националних и државних интереса, како у Србији, тако и у Републици Српској и код српског народа у свим државама насталим распадом бивше Југославије.

        "Бранићемо интерес српског народа без обзира на константан притисак странаца. Поносан сам што припадам српском народу. Он ће се у овом веку ујединити, био ја жив или не. Живим за ту идеју, без обзира на намеру међународног фактора да спречи уједињење српског народа на Балкану", нагласио је Додик.

        Додик је подсетио да се од страних дипломата стално чује како бране своје интересе, без обзира где се налазе, али да за српски народ то није предвиђено, те истакао како није тачно да су Срби реметилачки на Балкану.

        Према његовим речима, Косово и Метохија је најјачи израз покушаја странаца да омаловаже национални интерес државе Србије, а то се, пре свега, односи на захтеве да Србија престане да лобира по свету за повлачење признања такозваног Косова.

Српске земље у њиховим данашњим границама

        "Па шта је Србија требало да ради? Да иде по свијету и моли за признавање своје покрајине? Они би то вероватно волели, а Срби би постали `добри момци`, међутим велика је одговорност за народ, који не смемо да увучемо у сукобе и изолацију, а посебно не у рат. Зато политика коју водимо данас мора бити одговорна", рекао је Додик.

        Када је ријеч о посети председника Црне Горе Миле Ђукановића Сарајеву, којој се он успротивио, Додик је рекао да је место коначне одлуке о томе Народна скупштина Републике Српске и констатовао да је тај позив очигледно још једно "паковање" Сарајева које жели да на сву патњу српског народа дода и ову посету.

        "Нема Србина у Бањалуци и Републици Српској којег не боли неправда у Црној Гори. Зато сам сматрао да није време за ову посету и да је то један вид провокације", рекао је Додик.

        О тврдњи бившег председника СДС Вукоте Говедарице да је Додика звао Ђукановић и претио му забраном уласка у Црну Гору уколико Српска усвоји Декларацију о положају Срба у Црној Гори, Додик је рекао да је то "измишљотина и глупост Говедарице, која вређа интелект".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари