Ћеранић: МУП Српске – гаранција да неће проћи ни политика „нема Срба, нема Руса“

СИЛАЗАК СА ВЛАСТИ СТРАНКЕ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА – ДИО ГРАНДИОЗНЕ ДОДИКОВЕ ПОБЈЕДЕ

* Свечани дефиле за Дан Републике Српске овог 9. јануара биће одржан (са 2.700 учесника) у Источном Сарајеву. У Бања Луци су предвиђени Свечана академија и свечани пријем код предсједника Републике, а на сам празник у Народном позоришту РС биће одржана представа „Желим живјети“ Националног драмског позоришта Русије из Санкт Петербурга

* Министарство унутрашњих послова РС  је формирало Управу за борбу против тероризма, у бившој касарни коју је добило на располагање, створен је Центар за обуку у којем је стационирана Специјална антитерористичка јединица, али и друге јединице за њену подршку

* Умјесто оружја наслијеђеног из ратног периода, полиција сада има модерно наоружање, бразилске пушке «таурус» и пиштоље «глок», а специјализоване јединице и низ другог оружја, купљеног на свим странама. МУП располаже и хеликоптерима, оклопним возилима, ускоро ће и дроновима. У Сарајеву су убијеђени да унутар МУП-а Српске постоји невидљива тајна служба која „све види, све чује“

* Све у свему, МУП Српске пружиће жесток одговор свима који се усуде да угрозе безбједност грађана и институција. Стога се они који би се дрзнули да запале варницу у виду терористичког напада у Српској не могу добру надати. Без обзира о коме се радило – повратницима са сиријског ратишта или о њиховој сабраћи из вехабијских енклава, или било коме

______________________________________________________

           Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

           НАКОН новогодишњих и божићних празника Српској слиједи још један празник - Дан Републике. Оспораван, неуставан, забрањиван, а тиме дражи и више поштован.

           Оно што посебно краси обиљежавање Дана Републике јесте свечани дефиле. Ешалони припадника Министарства унутрашњих послова, ратних ветерана, спортских клубова, радних организација и студената, маршираће предвиђеном трасом поред бројних грађана, све до свечане бине испред које ће бити завршен предајом рапорта предсједнику Републике, Милораду Додику.

           Овај пут се дефиле по први пут одржава изван Бања Луке, односно у Источном Сарајеву.

           Како је најавио предсједник Додик, свечани дефиле ће се убудуће сваке године одржавати у другом граду. У Бања Луци су уочи празника предвиђени Свечана академија и свечани пријем код предсједника Републике, а на сам празник у Народном позоришту Републике Српске биће одржана представа „Желим живјети“ Националног драмског позоришта Русије из Санкт Петербурга.

           Очекује са да у дефилеу буде око 2.700 учесника. Поред полицијских и ешалона цивилног сектора очекују се и надлијетање хеликоптераМинистарства унутрашњих послова Републике Српске, као и коњица.

           Свечаности и самом дефилеу поред највиших функционера Српске до сада су редовно присуствовали и министар унутрашњих послова Србије, представници Војске Србије, као и амбасадор Руске Федерације у БиХ.

           По обичају, свечаност и радост поводом Дана Републике, из сусједног ентитета, односно Федерације БиХ, прате негативне реакције у смислу оптужби за неуставност саме свечаности и предвиђене церемоније, до познате мантре о геноцидној творевини итд.

           Да је БиХ дубоко подијељено друштво свједочи и избор личности године „најтиражнијег БХ листа“. Тако је „Дневни аваз“ поред познате БХ пливачице Лане Пудар, чији допринос БХ спорту нико не може оспорити, за личност године изабрао и Володимира Зеленског, предсједника Украјине.    На истој насловници поменути лист наводи како одласком СДА са власти БиХ очекују боља времена, с чиме бисмо се сагласили.

           Наиме, један од грандиозних резултата побједе Милорада Додика на нетом одржаним општим изборима у БиХ је управо одлазак странке Алије Изетбеговића из номенклатуре власти. То је заиста бољитак за све у овој напаћеној земљи.

           Тога су и те како свјесни у политичкој „осморки“, која заједно са ХДЗ БиХ и коалицијом окупљеном око СНСД треба да формира власт. Стога су и попустљиви према Додику, како то тврди самопроглашена БХ јавност, односно преостали медијски естаблишмент СДА.

           Предсједник Српске Милорад Додик је у више наврата указивао да су Бакир Изетбеговић и СДА на силазној политичкој путањи. 

           „Напустили су их и посланици и не могу да рачунају на љубав која је долазила из Турске и на (турског председника Реџепа Тајипа) Ердогана, изгубила им је Хилари Клинтон на изборима…“, рекао је Додик још 2016. године.      

           Било је јасно да Изетбеговићева политичка звијезда тамни и очекивало се да ће у СДА трагати за новим лидером који ће на чело странке доћи на основу способности, а не на основу заслуга других.

           Изетбеговићу није ишла у прилог ни блискост са Муслиманским братством, јавно демонстрирана приликом једне од више посјета Јусуфа Карадавија Сарајеву, које су биле учестале све док за Карадавијем Египат није посредством Интерпола расписао црвену потјерницу, јер га правосуђе те земље чини одговорним за страдање више људи поводом масовних немира и демонстрација које је Карадави организовао током тзв. „Арапског прољећа“.

           Међутим, то се није догодило. Изетбеговић је «јахао» док није стао. Није се освртао на посланике који су га напуштали и оснивали нове странке, није га интересовало ни што је СДА на локалним изборима губила «од својих људи». Кола су се котрљала низбрдо док се у муљу нису заглавила.

           Како сада изаћи из свега? И може ли то сада СДА?

           Изетбеговић је свјесно радикализовао стање у БиХ. У неколико наврата све је стављао на коцку, иако за своје планове није добијао подршку ни од Вашингтона ни од Анкаре. То, опет, не значи да на Западу није било оних који су сматрали да би усијана политичка атмосфера у БиХ погодовала „изливању“ вехабија из својих енклава и оружаним нападима на Српску, у чему би, свакако, предњачили повратници са сиријског ратишта.

           Коме би то било у интересу?

           Првенствено онима који у Србима виде „мале Русе“, а слиједе логику „нема Срба - нема Руса“. Али, Бакирови инспиратори губили су из вида да Срби нису воштане фигуре и да би одговор Министарства унутрашњих послова Републике Српске био енергичан. 

           МУП је непрекидно радио на кадровском, организацијском и материјалном јачању.

           Министарство је формирало Управу за борбу против тероризма, у бившој касарни коју је добило на располагање, створен је Центар за обуку у којем је стационирана Специјална антитерористичка јединица, али и друге јединице за њену подршку.

           Умјесто оружја наслијеђеног из ратног периода, полиција сада има модерно наоружање, бразилске пушке «таурус» и пиштоље «глок», а специјализоване јединице и низ другог оружја, купљеног на свим странама.

           МУП располаже хеликоптерима, оклопним возилима, ускоро ће и дроновима. У Сарајеву су убијеђени да унутар МУП-а Српске постоји невидљива тајна служба која „све види, све чује“.

           Све у свему, МУП Српске пружиће жесток одговор свима који се усуде да угрозе безбједност грађана и институција. Стога се они који би се дрзнули да запале варницу у виду терористичког напада у Српској не могу добру надати. Без обзира о коме се радило – повратницима са сиријског ратишта или о њиховој сабраћи из вехабијских енклава, или било коме.

           Зато је потребно да дефиле сваке године буде у другом граду.

           Да се види и да се чује. У славу Републике.

           https://sveosrpskoj.com/komentari/ceranic-mup-srpske-garancija-da-nece-p...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари