Врањеш: Сједињене Државе БиХ третирају као своју колонију, а Марфи ратује против Додика и Српске

АМБАСАДОР БиХ У СРБИЈИ: НЕ ЗНАМО КОЛИКО МУ ЈЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ЗА ТО ДАО ОДРЕШЕНЕ РУКЕ

Александар Врањеш

* Александар ВРАЊЕШ: САД у БиХ одређују ко је добар, ко је лош, шта је исправно, шта није, у којој они руше међународно-јавно право, и у којој су га срушили још оснивањем Савета за имплементацију мира, бонским овлаштењиам и свим подршкама правном насиљу које се деценијама дешава у БиХ. То подсећа на колонијализам и време Британског царства

* „Амерички амбасадор Мајкл Марфи изашао је из оквира амбасадорског мандата и почео да води лични рат против Милорада Додика, његове породице и против комплетног врха Републике Српске. Ако његова држава то дозвољава, то нам показује колико његовој држави није стало шта неки амбасадор ради, какву силу примењује и какво бахаћење ради у једној држави у којој је акредитован“

______________________________________________________________

           АМБАСАДОР БиХ у Србији Александар Врањеш изјавио је да САД гледају на БиХ као на своју колонију, а да се амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Марфи крије иза тог америчког интереса и води лични рат против председника Републике Српске Милорада Додика, његове породице и врха Српске.

           - Марфи је иза тог америчког интереса сакрио властити рат, властите комплексе и фрустрације да би водио личне ратове да се обрачунава са човеком за којег сматра да не треба да постоји - навео је Врањеш.

           Врањеш је оценио да та фрустрација може да има озбиљне последице не само по билатералне односе са БиХ, него могу да се створе и озбиљне последице и унутар БиХ таквим понашањем човека, који треба да буде само амбасадор који комуницира политике своје државе и ништа више од тога.

           - Он води ратове, он се бави санкционисањем, оптужује и напада породице, таргетира кога треба сменити или друго шта радити. Дакле, то је лични рат. Колико је њему Стејт департмент дао одрешене руке, ми то не знамо. Али, он то доживљава лично, а не би смио - истакао је Врањеш.

           Врањеш је указао на приступ САД према БиХ као њиховој колонији, у којој они одређују ко је добар, ко је лош, шта је исправно, шта није, у којој они руше међународно-јавно право, и у којој су га срушили још оснивањем Савета за имплементацију мира, бонским овлаштењиам и свим подршкама правном насиљу које се деценијама дешава у БиХ.

           - Значи они су закон, врховни закон, а ми смо колонија. Подсећа на колонијализам и време Британског царства. То је исти модел, они посматрају БиХ као колонију, у којој треба они да доносе одлуке, да експлоатишу, усмеравају. То је интерес САД - каже Врањеш за Срну.

           Према његовим речима, они су срушили правни поредак и владавину права у БиХ поимањем да је БиХ њихов протекторат, у којој коначне одлуке не доноси народ, не демократским путем, не држава, не посланици, већ они одређују као једна суперсила у сарадњи са Великом Британијом.

           Он је додао да је то један сегмент америчког поимања БиХ и грађана и политичара, а други је сам амерички амбсадор Мајкл Марфи.

           Врањеш је навео да се упоређивањем понашања ранијих америчких амбасадора може потпуно и прецизно рећи да је Марфи изашао из оквира амбасадорског мандата и почео да води лично рат против Милорада Додика, његове породице и против комплетног врха Републике Српске.

           - Ако његова држава то дозвољава, то нам показује колико његовој држави није стало шта неки амбасадор ради, какву силу примењује и какво бахаћење ради у једној држави у којој је акредитован - истакао је Врањеш.

           Он је оценио да је жеља Марфија да некоме нанесе штету, што није амбасадорски посао, којим се ојачавају билатерални односи, већ он сматра да треба да управља и смењује.

           - Марфи је изашао из оквира амбасадорског мандата и почео да отворено показује србофобију. Да је ово нормална држава, одавно би био проглашен за персону нон грата - рекао је Врањеш.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари