Српски Вишеград поставио споменик Мехмед-паши Соколовићу, биће откривен на Видовдан

НА СВЕЧАНОСТИ ЋЕ ГОВОРИТИ ДАРОДАВАЦ СЛОБОДАН ПАВЛОВИЋ И МАТИЈА БЕЋКОВИЋ

         СПОМЕНИК Мехмед-паши Соколовићу постављен је данас у Улици Друге подрињске бригаде у Вишеграду, у организацији ове општине.

         Споменик је окренут ка вишеградској ћуприји, а налази се на шеталишту од старог моста до Андрићграда. Споменик ће свечано бити откривен 28. јуна на Видовдан, са почетком у 16.00 часова, у оквиру одржавања Видовданских свечаности.

         На цеременији откривања споменика говориће Слободан Павловић, који је поклонио Вишеграду споменик, те академик Матија Бећковић.

         Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио је Павловићу за овај поклон.

         „Споменик ће нас подсјећати на историју овог краја, а захваљујући породици Павловић, која иза себе оставља непролазне вредности, Вишеград може да се туристима представи са још једним спомеником културе“, рекао је Ђуревић.

         Мехмед-паша Соколовић био је отомански војсковођа и велики везир царства. Рођен је у селу Соколовићи код данашњег Рудог у српској православној породици, а са шест година одведен је у јањичаре у данку у крви.

         Одгајани су и образовани као војници и муслимани, али су заузврат добијали прилику да се укључе и напредују у османском царском систему. Подизао је бројне задужбине и вакуфе широм Царства.

         По његовом наређењу 1571. године изграђен је мост преко Дрине у Вишеграду.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари