„Просвјетина“ Повеља за 2022. годину Ђоковићу – витешком броју 1 српског спорта

ЧЛАН УПРАВЕ СДКП ПОСТАО ИСТОРИЧАР А. РАКОВИЋ, А У ЊЕМУ СУ ЈОШ М. МУЧИБАБИЋ, Њ.ТРИФКОВИЋ И С. АНТОНИЋ

* Председник СДКП Милимир МУЧИБАБИЋ: Новак  Ђоковић је на јавној спортској сцени изградио своје име, достојанствно је представљао своју нацију, а сва могућа омаловажавања, ниподаштавања издржао стоички и витешки светосавским маниром, достојанствено, мирно и спокојно и без реваншизма

* Шеф Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Најважнија ствар у овом тренутку је да Срби буду јединствени и саборни и да се политички не надгорњавају на идентитетским темама... Без самопоштовања, Срби неће имати ни економски просперитет, а простор који насељавају биће нечија колонија

__________________________________________________________

          СРПСКИ тенисер Новак Ђоковић добитник је Повеље за 2022. годину Српског културног и просвјетног друштва /СПКД/ "Просвјета" Београд, саопштио је данас Управни одбор овог друштва.

          Председник "Просвјете" Милимир Мучибабић саопштио је да су чланови Одбора једногласно одлучили да се у години, у којој се обележава 120 година постојања СПКД, Повеља додели управо Ђоковићу "броју један српског спорта" и особи витешког и моралног држања у послу којим се бави.

          Мучибабић је истакао да су се чланови Одбора у доношењу одлуке руководили чињеницом да је Ђоковић човјек који је на јавној спортској сцени изградио име, достојанствно представљао своју нацију, а сва могућа омаловажавања, ниподаштавања издржао стоички и витешки "светосавским маниром, достојанствено, мирно и спокојно и без реваншизма".

          Датум и место уручења Повеље Ђоковићу биће накнадно саопштени.

          Прошле године ово признање уручено је прослављеном режисеру Емиру Кустурици, на свечаности у крипти Храма Светог Саве у Београду.

          На седници одржаној у просторијама Представништва Републике Српске у Београду, разговарано је и о промоцији књиге "Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима" у издању "Просвјете" Београд, која ће бити одржана 24. маја у прес-центру Удружења новинара Србије, као и о плану рада за ову годину.

          Чланови Управног одбора разговарали су и о преко потребном рјешавању питања обезбеђивања просторија за "Просвјету", а у осврту на актуелну ситуацију, сагласили су се да око идентитетских тема не сме бити подела међу представницима српског народа.

          Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је да је предстојећа промоција "Просвјетине" књиге прилика за слање јавне поруке да је најважнија ствар у овом тренутку да Срби буду јединствени и саборни и да се "политички не надгорњавају на идентитетским темама".

          Цицовић је истакао важност очувања ћирилице и српског језика који "и свега што нас чини народом", те указао да без самопоштовања Срби неће имати ни економски просперитет, а простор који насељавају биће нечија колонија.

          Историчар Александар Раковић данас је постао члан Управног одбора "Просвјете" Београд, који чине Милимир Мучибабић, Његослав Трифковић и социолог Слободан Антонић.

          Српско културно и просветно друштво "Просвјета" основано је 1902. године у Сарајеву, са намером да у окупираној БиХ, између осталог, ради на ширењу светосавске просветитељске традиције и очувању српског језика, писма и културе.

          Одбор СКПД "Просвјете" у Београду основан је 2015. године, а Представништво Републике Српске у Србији пружа пуну подршку активностима овог друштва.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари