Мастиловић: Највећи финансијери унутрашњег напада на Србију и Српску су САД и Велика Британија

КАКО ДА СЕ СРБИ БРАНЕ ОД НЕПРИЈАТЕЉЕСКЕ МЕКЕ И ТВРДЕ МОЋИ И ТУЂИХ КУРСЕВА „КРИТИЧКОГ МИШЉЕЊА“

Дејан Мастиловић

* Публициста Дејан МАСТИЛОВИЋ, директор угледне издавачке куће «Филип Вишњић», поводом вести да ће амбасаде САД у Београду реализовати пројекат «кртичког мишљења», а да British Council на свом сајту званично наводи да «критичко мишљење побољшава флексибилност ученика» и да «либерална демократија захтева од грађана да превладају пристрасност и предрасуде», упозорава: У случају најаве америчког пројекта «боде очи» то што ће се промовисати чланство Србије у ЕУ иако су бар две трећине Србије против уласка у западни вредносни систем

* Он указује да у у амбасади Велике Британије у Сарајеву делује велики главни центар за хибридно ратовање. И да се из њега води пропаганда и све друго што спада у специјалне акције против руководства Репблике Српске

* Са Запада финансиране НВО, наглашава Мастиловић, не раде само на промени идентитета Срба него и на промени политичке оријентације друштва. У Србији је према последњим анкетама само 34 одсто за чланство у ЕУ, али англосаксонски најављени програми енглеског језика имају у «наставном» плану промоцију кретања Србије ка европским интеграцијама. И Република Српска има озбиљно искуству са мешањем НВО у политику земље - Додик је указивао на британске покушаје да организују обојену револуцију

* РС има законску регулативу како се може регистровати НВО – треба списак оснивача, разлози оснивања, после чега државни органи процењују да ли дозвољавају оснивање. Али, злоупотребе у раду су могуће. Зато је потребна додатна контрола. У скупштинској процедури се појавила иницијатива да се њихов рад преиспитује. Не можете рушити државу, за то ниодкога нисте добили дозволу. Мора се институционално пратити рад НВО. Јер, преко НВО се најчешће пласирају ординарне лажи и воде специјалне операције. Убудуће, свако ко буде тако радио, свака таква НВО бити ће затворена

* Мастиловић је уверен да РС има институционални капацитет за то: „Апсолутно. То су Министарство полиције и министарство правде“

__________________________________________________________

          ПОВОДОМ вести да ће подобни предавачи енглеског језика  – у интересу амбасаде САД у Београду – реализовати пројекат «кртичког мишљења», ваља се сетити да стимулација «критичког мишљења»грађанима Србије одавно стиже из британске НВО British Council која на свом сајту званично наводи да «критичко мишљење побољшава флексибилност ученика» и да «либерална демократија захтева од грађана да превладају пристрасност и предрасуде».

          - Очито овде није реч о флексибилном савладавању граматике, него о томе да се у дечјим главама поткопају прве представе о животу и свету, она сазнања којима нас учи породица и која спадају у домаће васпитање. То је оно на чему градимо лични и национални идентитет и што свакако не припада професорима енглеског језика – каже публициста Дејан Мастиловић, директор угледне издавачке куће «Филип Вишњић» и додаје да у случају најаве америчког пројекта «боде очи» то што ће се промовисати чланство Србије у ЕУ «кад знамо да је бар две трећине Србије против уласка у западни вредносни систем».

          За портал ФАКТИ, Мастиловић говори о улози меке моћи у хибридном ратовању и једној од главних мета тог рата – идентитету и његовој одбрани.

          * Као члан управног одбора «Просвјете», невладине организације са седиштем у БиХ, која има филијале у 35 земаља света и постоји 100 година, имате широк преглед на то колико је напора потребно да српски народ сачува идентитет по «белом свету». Који су предуслови за асимилацију наших људи?

          - Услов асимилације је да забораве свој језик и писмо и да се одметну од матица српског народа – од Србије и Републике Српске. Услов да опстанемо је наша вера, односно наша црква – то нам је показало наше целокупно историјско искуство. Она је чувала српски идентитет толико векова. Чак и онда кад нисмо имали државу. Нестанак наше средњовековне државе могао је да уништи наш идентитет, али се то није десило јер смо имали цркву. Она је чувала Косовски завет на слободу -  темељ нашег идентитета.

          * А кад је реч о матицама? Шта ту угрожава наш идентитет?

          - Угрожавају га Срби који раде за западне обавештајне службе и невладине организације. За свој рад су «масно» плаћени и због тога атакују на нас – на свих осталих 99 одсто Срба који не мисле као они – да и ми остали «продамо веру за вечеру».

          * Те људе и њихове НВО финансирају и контролишу највеће светске силе...

          - Те силе преко Сороша и разних других организација, као што су његове, поткопавају наш идентитет, друштво и државу у намери да оставре своје цивилизацијске и геополитичке интересе, а ти интерси се никако и нимало не поклапају са нашим националним и државотворним интересима. Највећи финансијери тог унутрашњег напада на Србију, али и РС,  јесу САД и Велика Британија. Оне су два века највећи напријатељи српске нације и српске државе.

          - Некада ратују класичном војском, а некада силу комбинују са меком моћи и воде хибридни рат како би нама наметнули свој систем вредности, како бисмо ми усвојили њихову дефиницију слободе, и одрекли се наше. За њих, српски проблем је решен ако нас убеде да је највећа слобода оно кад можеш у Беч у шопинг.

          * Има ли нешто у западном идентитету што је неприхватљиво за традиционалан српски идентитет?

          - Да кренемо од језика и писма, јер су то предуслови промене идентитета. Они нама упорно нуде, односно намећу латиницу, али по хрватској стандардизацији језика. То је, дакле, не српска латиница, него дословно хрватско официјелно писмо. Неко ће рећи да то и није толико битно, али даћу вам само овај пример као контрааргумент: у Првом светском рату, чим је немачка нога крочила у Србију, 1915. године, прво су забранили ћирилицу, увели латиницу и све улице у Београду – од Кнез Михајлове па на даље, све су биле означене латиницом. То је окупационо писмо, односно то писмо је симбол западне окупације српског народа. Ми не можемо прихватити ништа што нарушава нашу националну и државотворну слободу.

          * А која је разлика у систему вредности?

          - САД у последњих тридесет година, од распада Југославије, форсирају геј популацију. Наше друштво је конзервативно и поштујемо традиционалне вредности. Не желимо да се од њих одвојимо нити да нам неке друге вредности на силу намеђу. А видимо да је прошле године амерички амбасадор на силу извео геј параду у престоном Београду.

Подстичку антисрпске апетите свих

народа и територија око Срба

          Одгвор су му дали Београђани који су у броју од 100 000 изашли на протест против тог наметања, јер су те и такве активности америчког дипломате индиковали као поткопавање темеља нашег друштва.

          НВО не раде само на промени идентитета него и на промени политичке оријентације друштва. У Србији је према последњим анкетама само 34 одсто за чланство у ЕУ, али англосаксонски најављени програми енглеског језика имају у «наставном» плану промоцију кретања Србије ка европским интеграцијама. И Република Српска има озбиљно искуству са мешањем НВО у политику земље - Додик је указивао на британске покушаје да организују обојену револуцију, а РС је чак морала да покрене и законске иницијативе да би се бранила од покушаја рушења њеног уставног поретка и њених демократски бираних институција…

          - За почетак да кажем да у Федерацији БиХ влада веома конзервативно друштво. Хоџе и имами у џамијама у локалној заједници кроје јавно мњење и одређују верницима шта је пожељно и шта није пожељно. Република Српска је много демократичније друштво. Поред тога, Федерација је под западном контролом, а РС није и никада на то српски народ неће пристати. Зато су они направили велики главни центар за хибридно ратовање у амбасади Велике Британије у Сарајеву. Одатле се воде пропагандне акције и све друго што спада у специјалне акције против руководства Репблике Срспке. Циљ им је да се покаже како су демократски изабрани лидери заправо нешто друго од онога за шта се представљају, како су заправо нечасни и слично, да би их учинили непожељнима у народу и да би окренули народ против њих и њихових патриотских политика. У прљавим кампањама измишљају разне афере богаћења и корупције, а кад погледате – они су ти и њихови код куће су ти који су корумпирани.

          - На западу је чак законом дозвољена корупција кроз лобирање. Ту је прави шампион Америка. Њихови конгресмени и сенатори нису заинтересовани за оно шта је истина него колико су долара добили. Ако су добили довољно - заступаће и лаж.

          - Српски народ зна ко је поштен, а ко је криминалац. Не треба нам Запад да нам каже. А НВО за то и служе, да кажу: овај је лопов. А зашто? Зато што је у њиховим амбасадама формулисана шема: оптужити непокорне политичаре за корупцију, предузети законске мере против њих преко корумпираног Тужилаштва БиХ које је под њиховом контролом и тако елиминисати политичаре који им сметају. На првом месту Додика. И та претња увек стоји.

          - Али, народ добро зна ко није лопов и ко чува интересе српског народа по сваку цену, па чак и излаже ризику своју породицу, и добија санкције са Запада. То је суштина хибридног рата – да обично становништво поверује у њихове лажи, буде изманипулисано и постане оружје у њиховим рукама, рукама непријатеља.

          * То је шаблон обојених револуција. У неким српским земљама им је то и прошло, добили су стварност какву желе. Али, у РС им то није прошло. Србија је, наравно, много  премреженија западном обавештајном структуром… Али, како се РС одбранила да и она не буде тако премрежена?

          - Прво, на територији РС је био највећи покољ у Другог светском рату. РС је остатак незакланога српског народа. Тај народ је данас врло опрезан, не верује Западу ништа, јер је изгубио преко милион људи који су живот завршили у Јасеновцу и другим кланицама. Запад то нама ради 200 година и зато смо у РС тврди и чврсти и не дозвољавамо никаква изненађења.

Британска амбасада у Сарајеву је званично саопштила да Давор Драгићевић

није на њеној територији и под њеном заштитом

          - Сад није реч о клању, али имате хибридни рат, меку моћ. РС има законску регулативу како се може регистровати НВО – треба списак оснивача, разлози оснивања, после чега државни органи процењују да ли дозвољавају оснивање. Али, злоупотребе у раду су могуће. Зато треба додатна контрола. У скупштинској процедури се појавила иницијатива да се њихов рад преиспитује. Не можете рушити државу, за то ниодкога нисте добили дозволу. Мора се институционално пратити рад НВО. Јер, преко НВО се најчешће пласирају ординарне лажи и воде специјалне операције. Убудуће, свако ко буде тако радио, свака таква НВО бити ће затворена.

          * Има ли РС институционалног капацитета за то?

          - Апсолутно. То су Министарство полиције и министарство правде

          * Шта је са Србијом?

          - После 2000. године, власт у Србији је мислила да ће се демократизација спровести тако што ће отворити стотине и стотине НВО. Ако погледамо како делују, оне нису средство демократизације, него су продужена обавештајна рука Запада. Купују људе у систему, плаћају их и не врше функцију органа државе Србије него раде у интересу неке западне обавештајне службе. Покушавају да нас препарирају, да не будемо српски него неки други народ.

          - А ми смо у последња два века платитли неколико милиона живота да бисмо били народ који јесмо. Толико истребљење није поднео ни један други народ у Европи. Срби су у 19. веку имали у Хрватској популацију од 1 760 000 људи, а Хрвата је било око 450 000. Данас у Хрватској има око 50 000 који се изјашњавају као Срби, а Хрвата је 2,5 милиона.

           - А кад је реч о нашим највишим вредностима - Српски народ највише воли слободу и водио је толике ратове да би се ослободио од нападача и могао да у миру живи са својим комшијама. Међутим, Запад је наше комшије упрегао да раде за његове интересе који значе да Срби треба да нестану са Балкана. Ми им сметамо јер смо усправан народ. Ми смо направили модерну Европу. Дали смо тој Европи вредности слободе и правде, највише вредности, идеал хришћанске Европе. Ми смо оно што би и она требала да буде. Али она се савила, а ми нећемо.

            Диана Милошевић

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари