Јовановић: Фон дер Лајен наставља немачку геополитику срачунату на кажњавање Срба

ФРАНЦУСКИ ГЕНЕРАЛ ГАЛОА ОТКРИО ДА ЈЕ НЕМАЧКА ДЕЦЕНИЈАМА РАДИЛА НА РАЗБИЈАЊУ СФРЈ

Урсула фон дер Лајен и Вјоса Османи

* Немачки амбасадори у Београду после „демократских промена“ 2000. - Андреас Цобел, Томас Шиб и Волфрам Мас - систематски су злоупотребљавали гостопримство Србије и вређали њено достојанство изјавама против њеног суверенитета и територијалног интегритета, све до јавне претње Цобела да ће се Србија, уколико не призна независност Косова (и Метохије), суочити са захтевима за отцепљење Војводине, Санџака...

* Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је ових дана  у Приштини, изјавила да од Србије очекује де факто признање (илегално отцепљеног) Косова (и Метохије).

Ту изјаву није поновила у Београду, можда и зато што јој подсвест налаже да се не понавља на једној те истој државној територији. Без већег ризика, можемо претпоставити да је подробније говорила о перспективи убрзања пута ка чланству у ЕУ, инвестицијама, донацијама и „бољем животу“ у Србији, ако смо мудри, одговорни и разумни, што ће рећи, ако поступамо према њеним (немачким) очекивањима

_________________________________________________________________

          САРАДНИК француског председника Шарла Де Гола, генерал Жан Пјер Галоа, марта 2009. открио је српској јавности да је Немачка више деценија радила на разбијању бивше СФРЈ да би отцепљењем наградила Хрвате и Бошњаке, као своје савезнике у два светска рата, а истовремено казнила Србе који су допринели њеним поразима.

          На основу разговора са немачким министром одбране, касније и финансија, Францом Џозефом Штраусом (ЦДУ), генерал Галоа је оценио да је то била стратегија немачке геополитике.

          Немачки амбасадори у Београду после „демократских промена“ 2000. - Андреас Цобел, Томас Шиб и Волфрам Мас - систематски су злоупотребљавали гостопримство Србије и вређали њено достојанство изјавама против њеног суверенитета и територијалног интегритета, све до јавне претње Цобела да ће се Србија, уколико не призна независност Косова (и Метохије), суочити са захтевима за отцепљење Војводине, Санџака...

          Генерал Галоа би, вероватно, поново закључио – и такве изјаве су одраз дугорочне геополитике експанзије Немачке и кажњавања српског народа.

          Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је ових дана  у Приштини, изјавила да од Србије очекује де факто признање (илегално отцепљеног) Косова (и Метохије).

          Није баш јасно да ли је то став ЕК као институције ЕУ, или је то њен лични захтев. Нејасноћа није без значаја кад се зна да, како тако, Фон дер Лајенова представља и Шпанију, Словачку, Румунију, Грчку и Кипар, дакле, и земље које нису, нити желе да признају једнострано отцепљење.

          Ту изјаву није поновила у Београду, можда, и зато што јој подсвест налаже да се не понавља на једној те истој државној територији.

Живадин Јовановић

          Без већег ризика, можемо претпоставити да је подробније говорила о перспективи убрзања пута ка чланству у ЕУ, инвестицијама, донацијама и „бољем животу“ у Србији, ако смо мудри, одговорни и разумни, што ће рећи, ако поступамо према њеним (немачким) очекивањима.

          На садашњи положај Фон дер Лајенова је дошла са дужности министарке одбране Немачке са листе ЦДУ са које је, пре више деценија, на истој дужности био и Франц Џозеф Штраус (посетио Албанију у време Енвера Хоџе).

          Приликом подношења програма ЕК 2019. Фон дер Лајенова је нагласила да ће се Комисија руководити геополитичким интересима.

          Њена недавна посета тзв. Западном Балкану, у који је, без поштовања географије, смештена и Србија, потврђује доследност Фон дер Лајенове.

          И геополитике Немачке.

          (Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари