Брајовић: Косово и Метохија у српској држави одувек, а расту шансе и да се врати - заувек

Србија у свету

ОДБИЈЕНА ПОДВАЉИВАЧКА КОМБИНАЦИЈА ЗАПАДЊАКА И ШИПТАРА НАЈАВЉИВАНА КАО КОМПРОМИС

* Откад се памти и бележи српска  државност, духовност и култура, Космет је  интегрални део српске државе, зато нико никад “неће да може” трајно да отме, а најмање садашњи шиптарски разбојници и њихови западни заштитници

* Уз одбијање српских власти да признају независност  приштинског режима, бесумње би било корисно  да се организује што масовнији повратак на Космет српских исељеника и слање нових  грађана…  

* Било би, можда, изводљиво и свакако корисно да се, посебно у доминантно српским  областима Космета, отварају атрактвни  инвестициони, наши и страни погони, да се помажу спортски  тимови и такмичења, културни  спектакли и слично, наравно у сарадњи са велесилским пријатељима 

__________________________________________________________

        Пише: Раде БРАЈОВИЋ

        НА НАШЕМ Космету и око њега, од Балкана, до Европске Уније и Америке – у задње доба, ништа ново, сем понеке олакшавајуће речи,  окренуте онима који воле причу, а српска јужна покрајина је збиирфа прича. Углавном су тешке, а чак и кад делују олакшавајуће, зачас изникну блокаде које враћају Космет под терет најтежих проблема..

        Кад се, у неким дуготрајним и тешким  кризама, каква је косметска, појави нека врста очекивања да ће да се решава, овако или онако, неки посматрачи - какав је овај што Вам се обраћа – траже и налазе обећавајуће изгледе за једно од успешних решења.

        Непотврђени оптимизам или нереални реализам, лансирани из неких западњачких извора и, наравно, преко њихових албанских послушникa, понудили су, уочи фебруарског састанка у Бриселу, тврду најаву да ће Београд са Приштином разменити - обострано признавање независности!

        Поменуту амбицију западњака и Шиптара, подваљивачки најављену као компромс, председнк Вучић је енергично одбио. Тада и касније, отворен је још шири простор за праве српске политичке па и моралне ставове, пре свега о косметској кризи.

        Ојачао је и развио се српски  став да је Космет одувек и заувек неодвојиви и интегрални део Србије. То потврђује сваки поглед у Србију, њену и историју овог регион – од раног Средњег века, преко модерног и садашњег времена, до футуристичког и ко зна каквог доба - државност, развој, култура посебно књижевност и архитектура, духовност и религија и сви други изрази Срба и српства од праисторије до данас…    

        Србији, и без историјског додира, нико неће моћи да отме Косово и Метохију. Види се то и по  још једном важном политичком елементу, којим су се, такође, у Бриселу, бавили политички  прваци САД, ЕУ, Космета и Србије.

        Пред њима се опет нашао документ о Заједници српских општина, ЗСО, прихваћен још пре десет година, за које време су Албанци најотвореније одбијали да га примене, иако су га потписали!

        Уочи сваког састанка, разговора са Србима, заштитници Албанаца, посебно Американци, најављивали су да ће Курти и његови махери сигурно почети да прмењују договорено о ЗСО, али нукада нису успели да избегну посупак који је у свему – лажан.

        Ево, и сада, најављују исто – следећи састанак, заказан у Охриду, крајем марта, сигурно ће почети документом о ЗСО…. 

        И, шта сад? Ратовање, осим кад се бранимо, није опредељење Србије. Чак смо избегавали друге потезе који су могли да нам користе, да се нисмо опоределили да, по сваку цену, избегнемо рат.

        Нисуи лаки ни инциденти, које изводе Курти и његови разбојници, а нико их у томе директно не спречава, али их нико и не кажњава, иако расте број нападнутих и у и убијених Срба! И, то је њихова слика – колико Шиптара, још више  њихових западњачких заштитника! 

        Ако не контрирају, Срби су, можда, могли  да повуку неке друге потезе који би користили  свима:

        Срби су са Космета често одлазили, исељавали се, некад су, кажу, чак и тајнио,  продавали имања и куће! Ако је тога било,  вероватно су то били изузеци. Било би, сигурно, другачије и боље, да су се будући српски   исељеници више ослањали једни на друге, не само они на Космету, већ и у целој Србији и њеним органзацијама.        

        Можда су хтели неки Срби из неких даљих и неподесних делова Србије или они без стана, да се преселе на Космет, ут помоћ државе или јаких фирми…

        Зар нисмо могли да стимулишемо погодне и привлачне инвестиције на Космету, у који су чак долазиле српске газде великих екомомских  финансијских могућности, за којима су се у јужну српску покрајину селиле и београдски и други градски мајстори.

        А, зар они који су радили и зарадли у Европи и свету не би развијали посао на Космету, сарађујући са колегама, зашто не и из света, све, наравно, да буде помогнуто од државе и иностраних појединаца  и компанија... 

        Могу се наравно, тамо реализовати и културни пројекти а тек спортски – јефтније и квалитетније него другде! Космет је у многочему, па и климатски, погоднији од већине света. 

        Погоднији је, ваљда, и по томе што је -  српски, са потпуном слободом живота и рада Албанаца.      

         Е, то је оно што некима највишше смета. Зато не престају, они који су започели рат и косеметску кризу да притискају Србе и Србију. Свим и свачим – прекјуче су их оптужли да продају оружје Украјини! Хоће, ваљда да Србији  додају још једну илузију – да не могу да врате Косово и Метохију на своје место, у Србији.  Заувек!

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари