Славољуб Муслин: Звезди треба један газда

КО ДАЈЕ НОВАЦ ТРЕБА ДА ОДЛУЧУЈЕ, А КАДА ЈЕ ТАКО

ОНДА НЕМА МЕСТА ЗА МАХИНАЦИЈЕ

    Славољуб Муслин

        Било где да се налази, Славољуб Муслин испрати са стране и дешавања у свом бившем клубу Црвеној звезди. После растанка са Стандардом, трофејни тренер црвено-белих (две дупле круне и титула) неколико дана одмора, чекајући одлазак код сина у САД, проводи у Београду.

        И на улици знају да га зауставе појединци и питају, шта је на предстојећим изборима најбоље за успон српског гиганта са стадиона "Рајко Митић".

        - Стално се Звезда из године у годину врти у зачараном кругу, уместо да направи заокрет на свим пољима. Улога председника није битна, а ако је он бизнисмен са успесима у свом послу, не значи да може да профитира и у фудбалу. Ова бранша је специфична и у њој је потребно имати уз себе људе од поверења – каже за “Спорт” Муслин.

        Прошао је кроз многе европске клубове и уверио се у праве моделе.

        - Мора да постоји један газда, који даје и са својим сарадницима сече колач. Нема да се питају други, већ они повлаче само потезе на основу одлука од стране власника. Ту је онда просперитет, пошто нико не баца паре, ма колико да је богат. За наше поднебље само је приватизација погодак која доноси успон, док су све остале опције цупкање у блату.

        Начин руковођења може да буде различит, а потребна је транспарентност.

        - У Француској већина клубова није приватна, али се полажу рачуни. Пре сваког старта сезоне борд заседа и даје гаранцију да ће зацртани буџет бити испоштован. Постоји депозит за такмичење, једнаки су аршини, а Звезда је прошла кроз многе руке, мењали су се многи и стално је каса остајала празна. Овде се зна где је сваки евро и колико је ко плаћен!?

        Притисци свуда постоје, а када је Звезда у питању често се без разлога вуку неки потези.

        - Кренуло је лоше и шта да је цех платио Божовић? Успеси се не би ређали, већ би поново дошли у ситацију да се мења само да се каже да се нешто променило. Томе треба стати на пут, а и у сред сезоне причати на тему новог руководства је по мени апсурдно. Навијачи воле свој клуб, али често нису реални када су у питању амбиције. Не може преко ноћи да се скоцка тим за велика дела.

        Финансијска ситуација често диктира потезе.

        - Није само то, ако нема, не мора да се купује на кредит. Уколико се промаши, онда је скупља дара него мера, а неко мора да одговара за свој посао, што код нас није случај. Неко је кумовао минусу од 42 милиона евра, док да је газда ту, он би заврнуо славину и једна сезона свакако да није проблем да се нађе начин за консолидацију. Овако, нико никога не пита, што је изабрао погрешног играча.

        Уверио се Муслин у Русији да само после улагања може да се очекује профит.

        - Тамо се прогресија прави полако. Крене се до прве станице, а онда гура даље и даље. Зато су направили клубове који могу да буду у елитним такмичењима и да побеђују јаче од себе. Звезди треба визија, улагања, услови... Затим стручни људи у млађим категоријама и куповина проверених странаца и мислим да је тренер Божовић погодио са Доналдом, Ибањзом и Виеиром.

        На крају је обавезно наћи се у групној фази једног од два европска такмичења.

        - Звезда је два пута за редом била учесник Лиге Европе, а онда уместо да следеће покуша да уђе у Лигу шампиона, вратили су се десет корака уназад. Спас је у газди и ту немам никакву дилему. Свако жели добро и да се покаже, али моћ је код оног који плаћа - закључио је Славољуб Муслин.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари