Поклонио Чеху меч-лопту, па му показао ко је први рекет света

Ђоковић у првом колу мастерса у Лондону једва савладао Бердиха (3:6, 6:3, 7:6)

Фото: ФоНет

  • При резултату 5:4 Бердих је имао 15:30, а у 12. гему био је још ближи тријумфу, пошто му је Новак дуплом грешком поклонио меч лопту

         ЛОНДОН, (ФоНет) - Најбољи тенисер света Новак Ђоковић спасао је меч лопту и победио Томаша Бердиха са 3:6, 6:3, 7:6 у првом колу А групе на Мастерсу у Лондону.

         У трећем сету Новак је анулирао брејк заостатка, у 12. гему је дао ривалу меч лопту дуплом грешком, али је спасао после дугог поена.

         Бердих је очајно одиграо тај брејк, па је Новак после два сата и 40 минута игре дошао до осме победе у девет међусобних окршаја са Чехом.

         Новак је имао 17 винера и 33 неизнуђене грешке, а Бердих је забележио 32 директна поена и 42 грешке.

         На почетку меча Новак није најчистије ударао лоптицу, био је несигуран и дозволио је Бердиху да се разигра.

         Чех је најопаснији у ситуацијама када потпуно опусти руку, што је био случај на почетку меча, па је Бердих нападачком игром створио брејк вишка (2:0).

         Српски тенисер потом је покушао да заигра агресивније, али  и сувише је грешио, па је Бердих у четвртом гему стигао две нове брејк лопте. Другу је реализовао и било је то тешко достижних 4:0 за седмог тенисера света.

         Увидевши да нема шта да изгуби, Новак је у следећем гему одиграо изузетно агресивно и вратио је један од брејкова. У наредном гему Ђоковић је прецизним сервисом спасао брејк лопту и могло се очекивати да Бердих нешто нервозније одигра наредни гем, такве ствари често су му се догађале у каријери.

         Новак је то знао и није по сваку ценио јурио директне поене. То му се исплатило, па је после Бердихових грешака са основне линије дошао до две узастопне брејк лопте.

         Међутим, сервис 195 цм високог Бердиха тада је прорадио – везао је два аса за изједначење. Промашеним смечом Бердих поклања нову шансу Ђоковићу, али и њу неутралише сјајним сервисом и убрзо узима гем (5:2).

         Српски тенисер није се предавао, али било је јасно да је шанса испуштена. Сервирајући за сет Чех је, при резултату 30:30, прво направио сервис винер, а затим је још једним снажним сервисом обезбедио себи лакшу позицију за напад и освајање првог сета – 6:3 за 39 минута игре.

         Било је евидентно да Ђоковић постепено подиже ниво игре, а то се рефлектовало на семафору почетком другог сета. Сјајним ритернима и уз видно побољшано кретање Новак прави брејк за вођство 2:0.

         Ђоковић је до краја сета има потпуну контролу над игром, у другом сету изгубио је укупно седам поена на свој сервис.

         Иако је у једном периоду Бердих подигао ниво игре, Новак је лако чувао предност и последњи гем освојио је без изгубљеног поена – 6:3 и 1-1 у сетовима.

         У одлучујућем сету све до шестог гема није било прилика за брејк, а тада је Ђоковић са неколико кратких лопти омогућио Бердиху да напада.

         Управо је винером из форхенда Чех стигао до две везане брејк лопте, а већ прву је реализовао сјајном форхенд паралелом из трка – 4:2.

         Међутим, Ђоковић поново чини оно што му је пошло за руком много пута током сезоне – прави рибрејк.

         Чех је прилично дуго држао висок ниво игре, поготово  сервиса, а пад концентрације дошао је у најгоре време за њега. Одсервирао је Бердих две дупле грешке, а након форхенда који је завршио у мрежи Ђоковић је направио брејк.

         При резултату 5:4 Бердих је имао 15:30, а у 12. гему био је још ближи тријумфу, пошто му је Новак дуплом грешком поклонио меч лопту.

         Следећи поен био је нешто дужи, али углавном са жустрим и равним ударцима, и завршен је тако што је Бердих форхендом лоптицу послао у мрежу.

         Томаш је веома лоше одиграо тај брејк. Форхенд, његово главно оружје, у потпуности га је издало, и сопственим грешкама препустио је Новаку вођство од 4:1.

         Ђоковић је потом одиграо леп поен за 5:1, Бердих је узео два поена у низу, али је Новак узвратио истом мером – одличним сервисом запечатио је победу (3:6, 6:3, 7:6).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари