Зоран Teрзић: Сад ће сви желети наш „скалп”

СЕЛЕКТОР ЖЕНСКЕ ОДБОЈКАШКЕ СЕЛЕКЦИЈЕ ПОСЛЕ УСПЕХА У ГРАН ПРИЈУ

        Наставиле су одбојкашице Србије трофејну ниску освајањем бронзе у светском Гран прију. Трећа медаља истог сјаја, дошла је само као потврда квалитета чете Зорана Терзића, која је и у првој години после Олимпијских игара сачувала статус једне од три најбоље селекције на планети.

        Занимљиво, то није пошло за руком Кини и Америци, освајачима злата и бронзе из Рија. Питали смо и селектора српских одбојкашица у чему је значај освојене бронзе у светском Гран прију?

        - Обично после великих успеха, поготово на Олимпијским играма, уследи једна мање успешна година. Дође до смене генерација, дође и до одређеног засићења и самозадовољства. Због свега тога, ова медаља нам много значи. Подсетила ме и на недавни успех ватерполиста у Будимпешти, јер сам увек причао да је свака медаља велика. На све то, ми смо ове године победили све најбоље селекције на планети, у мечу за бронзу и Кину, по чему ћу и памтити Гран при 2017 - искрен је Терзић.

        Чега вас је највише било страх, на почетку ове репрезентативне године?

        - Признајем, плашио сам се за многе ствари. Не само око неких позиција у тиму, где смо остали без одређених играчица, већ и због целокупне слике, игре и атмосфере. Ипак, кад је у питању ово последње, морам да кажем да је атмосфера остала потпуно иста и да се ништа није променило. Девојке за репрезентацију играју пуним срцем. И друже се, имају феноменалне односе и међу собом и са нама из стручног штаба - каже Терзић и наставља:

        - Страха је било и за позицију дизача, знајући да је Маја ту била неприкосновена дуги низ година и без обзира на то колико квалитетна играчица долази на њено место, то је огромна промена. Ипак, и Бојана и Ана су свој посао одрадиле на прави начин, што се свега тиче, и игре и тренинга и односа према екипи, па се није много осетило то што Маја више није са нама.

        Играли сте и са два нова либера?

        - Теодора је млада девојка, још недовољно искусна, дошла је из домаће Лиге, а Благојевићева никада није играла на тој позицији. Показале су и једна и друга да на њих може да се рачуна. Убеђен сам да ће из такмичења у такмичење бити све боље - каже Терзић.

        Да ли сте променили нешто у систему игре?

        - Остао је сличан, јер нисмо имали времена да нешто пуно мењамо. Моја жеља је да неке ствари коригујемо, али све то зависи од самих играчица. Не можемо да убрзамо нашу игру, као што играју Американке, али неке ствари можемо да променимо, да унапредимо игру и изненадимо противнике.

        Сматрате ли да је сервис био наше најјаче оружје током Гран прија?

        - Слажем се да је био добар, али исто тако сматрам да баш ту имамо много простора за напредак. Први напад је нешто на чему морамо да радимо и да не дођемо у варијанту да играмо одбојку са два крајња нападача. Рекох неки дан како је то „сељачка одбојка”, без да сам желео некога да увредим, али сматрам да наша игра мора да буде течнија и да што више играчица учествује у првом нападу. Тужан сам кад видим како не користимо наше сјајне средње блокере, који су међу најбољим на свету! - тврди Терзић.

        Има ли сада неког страха, пред Европско првенство, које почиње за месец и по дана?

        - Много мање, него што га је било пред Гран при. Убеђен сам да ћемо овај период искористити на најбољи могући начин и да ћемо поправити све оно што није ваљало на Гран прију. Мирнији сам из разлога што знам да ћемо имати довољно времена да спремимо екипу.

        Поменули сте Теодору Пушић. Из домаће Лиге промовисали сте и Бојану Миленковић. На почетку припрема, ту су биле Катарина Лазовић и Јована Коцић. Има ли квалитета у домаћем првенству?

        - Има, наравно... Наша Лига не може да се пореди са турском, руском и италијанском, али је прави расадник талената и школованих играчица. У свему томе је најважније да се све јако брзо прилагоде систему и игрању у А селекцији. Сигурно им је лакше, кад су поред њих најбоље играчице на свету - каже Терзић.

        На који начин ће Србија остати у светском врху?

        - Мислим да је сада све до нас. Имамо квалитет, подршку Савеза, добре услове за рад, верујем и стручни кадар. Морамо да постанемо свесни да ће сада сви желети наш „скалп”, па је важно да наша жеља буде већа од њихове.

        Како коментаришете победу Бразила у Нанђингу?

        - Били су као мачка са сто живота! Толико их је пратила срећа од почетка такмичења, да сам пред крај схватио да је негде било записано да они то морају да освоје. Наравно, негде су и заслужили ту срећу. Наместили су им се неки резултати у првој рунди такмичења, па је Кина спасила шест меч лопти против Холандије и тако их оставила у такмичењу. Уследила је и повреда Бранкице Михајловић пред наше полуфинале, а онда и преокрет против Италијанки у финалу. Свака им част, то је спорт, данас њима, сутра неком другом. Мора и то да се заслужи...

        Гледајући Гран при пред вама је паклено Европско првенство?

        - То што смо ми у Рију били најбоља европска селекција, не значи да смо аутоматски прваци Европе. Холандија је показала огромну снагу са новим селектором. Италија је боље пласирана од нас у Гран прију, промовисали су једну сјајну младу генерацију. Русија је двоструки првак Европе, Турска је снажна, са новим селектором, домаћин Азербејџан посебно је неугодан на свом терену. Биће тешко, али и ми знамо нашу снагу. Свесни смо тежине четвртфинала, или полуфинала. Надам се да ћемо доћи до саме завршнице. Једноставно, медаљу морамо да освојимо, а злато... Сви бисмо то желели. Требаће и нама мало среће... - искрен је Зоран Терзић, већ 16 година селектор наше женске сениорске репрезентације, који ће у Азербејџану и Грузији водити селекцију на осмом узастопном Европском првенству!

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари