Жарковић послао писмо подршке Голијанину

НАСТАВЉА СЕ ЈАВНА ПОЛЕМИКА ОКО ПОТЕНЦИЈАЛНЕ СМЕНЕ ПРЕДСЕДНИКА ОСС ЗБОГ „СЛУЧАЈА КОСОВО“

Милан Жарковић

        Ако је судити по реакцијама јавности и бројних људи из тог трофејног спорта, Ненад Голијанин 25. октобра би лако могао да буде смењен са позиције председника Одбојкашког савеза Србије.

        У српској одбојци већ годинама све функционише „као сат“, потврда су десетине медаља са највећих такмичења у обе конкуренције и у свим старосним категоријама.

        Ипак, уздржан став Голијанина приликом гласања за пријем тзв. Републике Косово у Светску одбојкашку федерацију (FIVB), на недавно одржаном Конгресу у Буенос Аиресу, одједном је пољуљао увек стабилни „брод“.

        Огласио се тим поводом и Милан Жарковић, селектор јуниорске репрезентације од 2002. до 2013. године, а некада и шеф струке Партизана.

        Актуелни тренер универзитета Хаваји, послао је отворено писмо „Спортском журналу“, у коме истиче да Ненад Голијанин „четрдесетак и више година“ ради одличан посао у одбојци и да му као човеку одбојке треба омогућити да настави са радом.

        Жарковић је у свом писму истакао да је српска одбојка, као „светски спортски гигант“ и „бренд и тренд у Србији“, подизана брижним и систематским радом, управо зато што су је водили „они који најбоље препознају и решавају проблеме одбојкаша“.

        „Један од оних који је несебично улагао себе у стварање генерација играча, како у клубу, тако у репрезентацији, јесте председник ОСС, господин Ненад Голијанин. Ненад је ненадмашан у увођењу младих људи у спорт, живот и обавезе које доноси време. Непресушан је извор идеја, које су он и (Александар, први човек европске одбојке - прим.аут) Боричић реализовали, поучени искуством Ђоке Станишића, Љубе Бабића и Милана Цревара“.

        Бивши тренер српских јуниора верује да је Голијанин у Буенос Аиресу поступио „мудро“ и осврнуо се на то што је шпански савез на Конгресу FIVB гласао против пријема отцепљене српске покрајине.

        „Не треба нама Шпанија да показује како она више воли Косово него што га ми волимо. Нису они гласали због нас, него због Каталоније. Ненад је поступио мудро, не желећи да нанесе штету нашој одбојци у свету. Није ни слутио да ће неки то искористити да нанесу штету српској организацији и одбојци овде, на нашем огњишту“.

        Подсетио је Жарковић да се у неким другим, важнијим моментима, није дизала оволика „прашина“ по истом питању.

        „Истина је да се битка за Косово води на сваком нивоу. Исто је истина да је дефиниција у спорту постављена прихватањем пријема такозваног Косова у Међународни олимпијски комитет. Тада нам није било важно“.

        Милан Жарковић на крају је изразио наду да ће „пријатељи и функционери одбојке послушати одбојку у себи, а не политику“ и на ванредној скупштини ОСС указати поверење човеку који је „и даље способан да реализује високе циљеве наше одбојке“.

        Ненад Голијанин 7. маја ове године је наследио Александра Боричића на позицији председника ОСС. Медији су током актуелне кризе писали да би на његово место могли да дођу Владимир Грбић, Зоран Гајић...

У СВОЈУ ОДБРАНУ

        „После гласања сам устао и рекао представницима више од 200 земаља и 500 делегата, да сам као грађанин Србије против пријема Косова у FIVB. Ипак, као председник Савеза чије су млађе селекције већ играле против Косова, нисам могао да будем лицемеран, па сам додао да немам мотив да било коме забрањујем да се такмичи. Та врста уздржаности је протумачена како је протумачена. И даље мислим да нисам направио нешто што се коси са мојим кодексом патриотизма и мојим односом према Србији“, рекао је прошле недеље Голијанин, након што је заказивањем ванредне Скупштине ОСС практично понудио оставку.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари