Алекса Брђовић: Никад се нисам допинговао

ИЗНЕНАЂЕН ИЗЈАВОМ ТРЕНЕРА ДА ФИНАЛЕ КУПА CEV НИЈЕ ИГРАО ЗБОГ МЕЛДОНИЈУМА

Алекса Брђовић

  • Спорни лек сам узео када није био забрањен, у новембру прошле године

        АЛЕКСУ Брђовићу је запрепастила изјава његовог тренера из Југре Гаспром Сургута Рафаела Кабибулина да тројица одбојкаша из стартне поставе нису играла реванш утакмицу финала Купа CEV са Берлином (0:3), јер су пре Нове године користили лек „мелдонијум“. Подсетимо, спорни медикамент је одлуком Светске антидопинг агенције (WADA) од 1. јануара 2016. на листи забрањених лекова.

        - Ја са том причом немам везе, јер сам стварно био повређен и нисам могао да играм у реваншу. Нисам био ни на састанку на којем је одлучено да Бакун и Апаликов не играју. Мене нису ни питали, тако да ме је изненадила тренерова изјава - истиче Брђовић.

        Није спорно да се лек за срце мелдонијум масовно користи у Русији. Оно што је спорно је то што се не зна колико је времена потребно да се организам очисти од забрањеног медикамента. Зато је недавно WADA одлучила да буде толерантнија према спортистима који су га узимали пре 1. јануара.

        - Никад се нисам допинговао! Тачно је да сам тај лек узео у новембру, два месеца пре забране. Тада нико није говорио да да ће мелдонијум бити на црној листи. Проблем је настао када га је WADA ове године забранила, а да се притом не зна колико дуго остаје у организму. Неко каже четири, неко шест месеци - наглашава Брђовић.

        Уосталом, и сам Кабибулин је подвукао да су одбојкаши мелдонијум добили пре Нове године и да нису смели да ризикују да због евентуалног пада на допинг контроли више одбојкаша клуб буде суспендован. Да је WADA раније саопштила свој став, у реваншу 2. априла, наступили би сви одбојкаши, осим повређеног Брђовића. Овако, пехару су се неочекивано радовали Немци.

ШАРАПОВА ПРВА ПАЛА

        ДА је лек „мелдонијум“ на црној листи сазнало се пре месец и по дана када је обелодањено да је славна тенисерка Марија Шарапова пала на допинг контроли због спорног медикамента на Отвореном првенству Аустралије у Мелбруну.

        Од тада је доста спортиста, нарочито из Русије и источних земаља, било позитивно. И Светска одбојкашка федерација (FIVB) води поступак против руског репрезентативца Маркина.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари