Промоција филма „Скок“ о Наташи Ковачевић

МОЈУ ПРИЧУ СУ НАЗИВАЛИ ПОВРАТКОМ, НЕКИ ПРИЧОМ О ХРАБРОСТИ, АЛИ ОВО ЈЕ ЗАПРАВО ПРИЧА О ЉУДИМА

Промоција у сали Кинотеке

        Документарни филм „Скок“ о Наташи Ковачевић и њеној инспиративној животној причи у последњој је фази снимања.

        Аутори, редитељ Ивица Видановић и сценариста Александар Милетић, у уторак су у згради Југословенске кинотеке говорили о њиховом делу, чији трејлер пробуђује снажне емоције и открива дирљиву сторију о талентованој српској кошаркашици, коју тешка саобраћајна несрећа и хендикеп нису спречили да се поново врати кошарци.

        Уз подршку Кошаркашког савеза Србије и Кошаркашког савеза Француске, као и Међународне кошаркашке федерације (FIBA), екипа филма близу је краја снимања. У ту сврху, али и не само због тога, покренута је и јединствена кампања за групно финансирање, са три постављена циља:

        - завршетак снимања
        - израда и постављање споменика којим се чува успомена на великане српске кошарке и на корене спортског пријатељства
        - акција „Фондације Наташе Ковачевић“, у којој ће бити дељена опрема школама кошарке широм земље
 

        Први циљ је сакупљање 76.000 долара.

        „Две године правимо филм који је емотиван и који доноси велику борбу, која је нама дуго инспирација. Први пут кад смо видели Наташу људски смо се заљубили причом о девојчици која је расла уз нас... Имао сам трему гледајући трејлер овде пред вама. Филм је сниман у дугом временском периоду и садржи много фаза из Наташиног живота. Увек пред крај филма постоји доста неизвесности око тога како ће људи све то примити. Имамо емотивни филм, који говори о људској борби“, рекао је Ивица Видановић, редитељ, који је најавио још 15 до 20 снимања до краја.

        Сценариста, новинар „Политике“ Александар Милетић, рекао је да је филм помогло и много људи „из сенке“ и да се нада да ће сви који су били укључени у пројекат бити задовољни.

        Наташа је говорила о филму у свом стилу - насмејана и весела.

        „Неки су моју причу називали повратком, неки причом о храбрости, али ово је заправо прича о људима. Они у најтежим тренуцима показују праве вредности и заиста сам имала срећу да су уз мене у најтежим тренуцима стали Кошаркашки савез Србије и Црвена звезда и та подршка ми је давала снагу и ветар у леђа. Не бих била поштена када не бих набројала сва имена. Када останеш без ноге онда тражиш нови ослонац, а када се мени то десило добила сам подршку људи које нисам познавала, из земље која није моја. То су Жан Пјер Сиутат (председник КС Француске), Горан Радоњић (директор КС Француске) и пресрећна сам што могу да их назовем правим пријатељима“, рекла је Наташа.

 

        Кошаркашица, која је сада амбасадорка FIBA, осврнула се и на период кад је добила понуду да изведе овај пројекат.

        „Заинтересовало ме је да пошаљем поруку, као и дубина филма о људима који су ми притекли у помоћ. Та шира слика, која ће нас све повезати. Прича се о српско-француском пријатељству, а које у кошарци сеже још од 1948. године, када је Француз био селектор Југославије. То пријатељство траје до данашњих дана. Имамо склоност да неке ствари заборавимо, а то је делимично и нормално, јер кад народ има тако богату историју, онда неке ствари и исклизну“.

„Питао сам се - зашто је бог то дозволио?“

        Наташи снимање није тешко пало.

        „Било је доста напорно, било је доста сати снимања, али је све било забавно захваљујући људима који су овде“, додала је Ковачевићева у посећеној сали Кинотеке.

        Док се председник Француске кошаркашке федерације Сиутат обратио скупу видео поруком, промоцији је испред Кошаркашког савеза Србије присуствовао Дејан Томашевић.

        „Наташу сам упознао непосредно после операције и поставио сам себи питање - зашто је бог дозволио да се овако сјајна каријера тако брутално прекине и зашто Наташа неће бити у прилици да освоји и неку клупску и репрезентативну титулу, а сигурно би их освајала. Зашто је допуштено да тако остане упамћена, али је бог очигледно имао много веће планове са њом, јер је било исувише мало да је остави у свету кошарке“, рекао је генсек Савеза.

        „У међувремену, Наташа је завршила два факултета, амбасадор је FIBA, промотер је Европског првенства, отвара школе кошарке, снима филм, повезује српски и француски народ и још много тога. И још много би тек требало да уради. То што можда нећеш освојити неку кошаркашку титулу ће ти помоћи да досегнеш неке друге циљеве“, додао је Томашевић.

        И функционер КСС је нагласио да постоји присна веза српске и француске федерације, која је активно помагала у опоравку и новом Наташином почетку. Како је Ковачевићева поново стала на ноге и како је уз осмех чак и активно заиграла кошарку, сазнаћемо ускоро у филму „Скок“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари