Још се памти Салетова „тројка“ у Истанбулу…

ПРЕ 26 ГОДИНА ЦРНО-БЕЛИ СУ САВЛАДАЛИ ХУВЕНТУД (71:70) И ПОСТАЛИ ПРВАЦИ СТАРОГ КОНТИНЕНТА

 

        Кошаркаши Партизана, на данашњи дан пре 26 година, исписали су најуспешније странице српске клупске кошарке и победом над Хувентудом 71:70 постали прваци Европе у Истанбулу.

        Драматичан меч у дворани „Абди Ипекчи“ одлучен је легендарном „тројком“ Александра Ђорђевића у последњој секунди, што му је касније био „заштитни знак“.

        Јако младом тиму (21,7 година просек), предвођеним са клупе Жељком Обрадовићем, није сметало ни то што је до крова Европе дошао са само једном одиграном утакмицом у Београду због грађанског рата у тадашњој Југославији, а дом му је била шпанска Фуенлабрада.

        Црно-бели су на путу до највреднијег трофеја срушили Солнок, у групној фази били су четврти са скором 9-5, онда су у четвртфиналу елиминисали Кнор из Болоње са 2-1 у серији, па потом милански Филипс (82:75) на Завршном турниру у Истанбулу, пре великог тријумфа над Хувентудом.

        Шампиони Европе са Партизаном постали су: Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Иво Накић, Зоран Стевановић, Владимир Драгутиновић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Никола Лончар и Драгиша Шарић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари