Ђорђевић: Смена генерација мора плански…

ОВИ МЛАЂИ МОРАЈУ ДА СЕ НАМЕТНУ ДА БИ НАСЛЕДИЛИ ОВЕ СТАРИЈЕ И ИСКУСНИЈЕ, КАЖЕ СЕЛЕКТОР СРБИЈЕ

        Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је данас да би с играча „требало скинути шампионско бреме“, као и да су сви они дошли да представљају национални тим са великом жељом.

        - Све они знају кога представљају, нема потребе да им и ја додајем још 20 кила на њихова леђа. Мало би требало да скинемо то бреме. Нема рецепта како ту урадити, али сигурно је да би требало с доста приче и њихово разумевање. Сви имају велику жељу и из тога треба тражити игру и резултат - рекао је Ђорђевић новинарима у Београду.

        Србија ће у петак у дворани „Александар Николић“ дочекати Аустрију, а три дана касније угостиће Грузију у квалификацијама за Светско првенство 2019. године у Кини.

        - Сви схватамо шта је пред нама. Свака следећа утакмица је најважнија за кошаркашку репрезентацију Србије. Ми на то тако гледамо. У кратком периоду морамо да дођемо до неких „аутоматизама” потребних да одиграмо мечеве на одређеном нивоу. Потребна је и помоћ публике за ове нове, нешто млађе играче - рекао је селектор Србије.

        Ђорђевић је казао да су сви играчи који су позвани за утакмице против Аустрије и Грузије „апсолутно заслужили позив“.

        - На њих рачунамо. Све њих већ дуго пратимо, неки су играли у млађим селекцијама. Пре одласка на ЕП рекао сам да идемо тамо са најбољих 12 који могу и желе да играју. То је исто и сада случај. Има повређених играча, има неке који су у форми, неки који је траже, али, као што сам и њима река, сви сте ви репрезентативци Србије и заслужено сте овде. Тако се осећајте и то „сручите” на терен.

        Квалификације за Светско првенство по први пут се играју током клупске сезоне, па Ђорђевић не може да рачуна на играче из NBA и евролигашких екипа.

        Селектор је казао да има разумевања што многи нису могли да одговоре на позив, јер сви имају „професионалне обавезе и одговорност према клубовима“.

        Он је казао да делимично постоји притисак, као и да у предстојећим утакмицама „није толико битна игра, већ резултат“.

        - На нама је да одговоримо на најбољи начин. Увек постоји велика разлика између победника и ових других. Ови други увек нађу разлог, а ови први кажу разлог, па нађу решење.

        Селектор Србије је казао да репрезентација у предстојеће утакмице улази „апсолутно с највећим респектом“ противника, као и да је све „преусмерено“ и урађено да се играчима олакшају приступ и саме утакмице.

        - Свима њима је опис посла кошаркаш. Они су професионалци. Није потребно да покажу своју најбољу индивидуалну игру, већ да крену од нечега мањег и да дају допринос екипи - казао је он.

        Новинаре је занимало да ли приликом ових квалификација може да дође до смене генерација у репрезентацији.

        - Што се тиче смене, увек има нека визија и то мора плански да се ради. Још увек имамо доста луфта да одрадимо са играчима који су последње четири године у овом систему. Ови млађи морају да се наметну да би наследили ове старије и искусније.

        Ђорђевић се осврнуо и на Владимира Штимца који је завршио репрезентативну каријеру.

        - Он је већ у свлачионици обавестио све нас о својој одлуци и то је нека мода која се мени не свиђа - рекао је Ђорђевић уз осмех и додао:

        - Помешане су ми емоције, али имам разумевање за такве одлуке и сви ми то морамо да прихватимо. Њему велико хвала, сваки пут је био спреман да да 100 одсто себе за национални дрес. Он је велики пример односа српског играча према дресу националне селекције. Радом и односом према националном тиму у последњих пет, шест година, направио је велики искорак у каријери - закључио је Ђорђевић.

        Утакмица између Србије и Аустрије играће се петак од 20.00, а у истом термину у понедељак играће се и меч против Грузије.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари