Бертомеу о „евростатусу“ Звезде и Партизана

ЕВОЛУЦИЈА: МИСЛИМ ДА ЈЕ ПУТ У ЕВРОЛИГУ КРОЗ ЕВРОКУП, БУДУЋНОСТ КЛУБОВА СА ОВИХ ПРОСТОРА

        Председник Евролиге верује да ће Будућност испунити све услове за наступ у том такмичењу. Клубови АБА лиге наредних година треба да траже пут до елите кроз Еврокуп, који ће имати већу проходност.

        Црвена звезда и Партизан у сезони 2013/14 су први и последњи пут истовремено били учесници Евролиге, а на јесен би могли заједно да представљају Србију и АБА лигу у Еврокупу. Исто тако, прилично је сигурно да Србија после много година неће имати евролигаша.

        Председник и извршни директор Евролиге, Ђорди Бертомеу, у недељу је приредио традиционални „Фајнал фор“ сусрет са новинарима одабраних медија.

        Том приликом је више од 90 минута одговарао на питања новинара, од којих се једно односило на „евростатус“ клубова АБА лиге у наредној сезони.

        „Моја прогноза је да ће Будућност испунити све постављене услове, који се тичу реконструкције дворане, финансија и унутрашње структуре клуба. Имали смо неколико квалитетних састанака са њима, они вредно раде и ако све буде у реду, како очекујемо да буде, они ће играти Евролигу, а Црвена звезда Еврокуп, у складу са њеним пласманом у АБА лиги“.

        Право наступа у Еврокупу из региона су спортским резултатом изборили још Цедевита и Морнар, док се Партизан кандидовао за једну од две специјалне позивнице.

        Бертомеу није могао да се изјасни какве су шансе црно-белих да добију „вајлд кард“.

        „Учесници Еврокупа добијају се по пласману у домаћим лигама, а тренутно је скоро свуда у току плеј-оф, или ће ускоро почети. Сходно томе, не можемо да кажемо колико ће бити празних места, јер скоро сваке сезоне има клубова који стекну право учешћа пласманом, али не испуњавају друге стандарде да играју“.

        „Када све лиге буду готове, половином јуна, верујемо да ће бити јасније са колико позивница располажемо и који клубови би могли да их добију. Нема дилеме да је Партизан у кругу кандидата. Али, разговарати о томе сада, било би прерано“.

        Главни оперативац Евролиге Ед Скот додао је да ће предрегистрација клубова за Евролигу и Еврокуп трајати до краја маја, а на састанцима управа два такмичења ће средином јуна бити размотрене све пријаве. Списак учесника биће закључен 6. јула.

        Простор бивше СФР Југославије, који обухвата шест земаља, својевремено је имао три гарантована места у Евролиги (прво су ишли шампиони, а онда најуспешнији клубови Србије, Хрватске и Словеније у свим такмичењима). Затим је АБА лига давала два тима, а сада само један.

        „То је истина, али истина је да су и други региони губили места. Италија је имала четири тима у Евролиги, а сада има један, Грчка је имала четири, сада има два. То је одраз еволуције кошарке у тим земљама, а наши потези били су само реакција на нову реалност. Током економске кризе у Европи, неке земље су могле да понуде више од других и неки клубови су могли да понуде више од других. Тачно је да смо изгубили велике брендове са ових простора, као што су Цибона, Партизан и Олимпија, који су и даље присутни, али нису више на нивоу на коме су били. Ако се тај тренд промени, увек смо спремни да размотримо њихову позицију“, прокоментарисао је Ђорди Бертомеу.

        Он је ставио до знања да квота АБА лиге у перспективи неће бити увећана, али да ће бити више могућности за пласман у Евролигу на основу успеха у Еврокупу, одакле последњих година само шампион иде у елиту.

        „Еволуција Евролиге у наредних пет до седам година више ће се базирати на дугорочним лиценцама и повећању броја клубова који ће из Еврокупа улазити у Евролигу, а мање на пласману у домаћим лигама. Мислим да је пут у Евролигу кроз Еврокуп, будућност клубова са ових простора“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари