Бертомеу: Као фудбал - без Роналда и Месија

НА ПРИМЕРУ СПЕЦИЈАЛНИХ ПОЗИВНИЦА ОПИСАО ДА И FIBA ЈЕДНАКО КАО И ЕВРОЛИГА МИСЛИ НА БИЗНИС

Ђорди Бертомеу

        Први човек Евролиге Ђорди Бертомеу је осликао како ће кошарка изгледати ако FIBA и Евролига не договоре користећи сликовит пример из света фудбала.

        Бертомеу је рекао да је тешко замислити фудбал и националне селекције Аргентине без Лионела Месија и Португалију без Кристијана Роналда.

        Тако ће по његовом мишљењу изгледати кошаркашке репрезентације ако се FIBA оглуши о захтева савеза, Евролиге и других такмичења.

        „Осим игнорисања било каквог договора са клубовима, FIBA је игнорисала и постојање треће стране, NBA. У САД игра 108 интернационалаца, а нико неће играти квалификације. То је неприхватљиво“, каже Бертомеу за „Коријере дела Сера“ и констатује да ниво кошарке неће бити исти.

        „Замислите у фудбалу Португалију без Кристијана Роналда или Аргентину без Лионела Месија. Управо то ће се догодити у кошарци. Репрезентација ће играти квалификације без најбољих играча што ће смањити квалитет утакмице“, додаје Бертомеу.

        FIBA по његовом мишљењу на овај начин дели играче на две категорије.

        „На пример, у Италији је Данило Галинари сматран играчем степена А зато што није обавезан да се одазове позиву репрезентације, а Луиђи Датоме ће бити степен Б и биће сматран негативцем ако из Истанбула јави да неће играти. FIBA третира играче на два начина и то је такође неприхватљиво“, објашњава Бертомеу.

        Он је на примеру специјалних позивница описао да и FIBA једнако као и Евролига мисли на бизнис.

        „FIBA каже да Евролига мисли само на посао? Ево да објасним једну ствар. Рецимо да се Француска или Шпанија не квалификују за Мундобаскет, стварно мислите да им FIBA не би послала посебне позивнице и да заузврат добије доста новца од савеза? О чему ми онда причамо?“, каже Бертомеу.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари