Берић: Све нижи квалитет кошарке у Европи

КОШАРКА СЕ ПРОМЕНИЛА, ФИЗИЧКА СНАГА ЈЕ ДОМИНАНТНИЈА,

А КРЕАТИВНОСТИ И ЛЕПОТЕ - ВИШЕ НЕМА

  • Легендарна „двојка“ београдског Партизана и репрезентације Југославије Мирослав Берић причао о томе како се играло некад, а како сад

        Мирослав Берић, са репрезентацијом Југославије првак Европе и света и освајач сребра на Олимпијским играма у Атланти 1996. године, важио је за врсног „бека шутера“.

        Почетком 90-их година прошлог века израстао је у легенду београдског Партизана, касније и репрезентације, са којима је освајао бројне трофеје.

        Популарни Мића боравио је у Бањалуци, у улози промотера кошаркашког кампа „Grawe Three points Jahorina 2018“, где се присетио времена када је харао европским и светским паркетима.

        Како је истакао, жали за прошлим временима, када се у Европи играла „много боља и занимљивија“ кошарка.

        „Кошарка се променила. Физичка снага је доминантнија, а креативности и лепоте више нема. Квалитет је, да будемо реални, опао. Када погледамо на пример Евролигу пре 10 или 20 година, то није исти квалитет. Сви знамо да је разлог NBA која купи све што може да се покупи из Европе. Самим тим слабији је квалитет у Евролиги, а о Еврокупу, FIBA такмичењима… да и не причам. Надам се да ће се тренд променити и да ћемо убудуће видети више талената и правих шутера“, рекао је 45-годишњи Берић.

        Иако се прославио играјући на позицији „двојке“, каријеру је почео на месту плејмејкера.

        „Реално је да у последње време има мало шутера. На почетку каријере, прво у млађим селекцијама, а затим и у сениорском тиму Партизана, играо сам више на позицији плејмејкера него бека. То ми је помогло у даљој каријери, када сам у неким тренуцима могао да помажем тиму да појача агресивност или да заменим организатора игре. Знао сам и да табам лопту осим да шутирам“, кроз смех је истакао Берић.

        Берић је током каријере, након Партизана, наступао у Шпанији, Италији, Литванији, Грчкој и Украјини, а највећи индивидуални успех остварио је 2001. године, када је носећи дрес београдских црно-белих био најбољи стрелац FIBA Супролиге.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари