Србија све даље од Бразила

ЗАСЛУЖЕН ПОРАЗ ФУДБАЛСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ У ЗАГРЕБУ - 2:0 (2:0)

  • Стрелци за Хрватску били су Манџукић у 23. и Олић у 37. минуту - на ,,Максимиру” више од 35. 000 гледалаца
  • Селекторова основна замисао да врло важну утакмицу почне са неким новим играчима, пре свих голманом Бркићем, Стевановићем и Радовановићем, са недовољно опорављеним Шћеповићем, који ни сами нису веровали да ће истрчати на ,,Максимир” била је сулуда и сасвим погрешна
  • Филип Ђорђевић имао праву шансу у 77. минуту, био је сам поред голом Плетикосе, али, као да се уплашио па је шутирао право у голмана Хрватске
  • Био би ред да селектор Михајловић поднесе оставку, мада велику одговорност сноси и председник ФСС Томислав Караџић

        ХРВАТСКА је победила Србију у Максимиру, можда са превисоких 2:0, и отворила сва питања у фудбалској организацији на челу са Томиславом караџићем и селектором Синишом Михајловићем.

       После пораза у Загребу за нашу репрезентацију нема наде а готово ни шансе да се домогне Светског првенства у Бразилу 2014. Поразом од Хрватске Србија је такорећи отписана из трке иако смо практично на пола пута квалификација.

       Нека нам не буде жао што је тако, јер далеко смо од озбиљних репрезентација, од високог фудбалског друштва а противник је синоћ, бар за класу био бољи од нас...

       Сваки пораз је болан, али овај од љутог спортског ривала највише боли у досадашњим квалификацијама. Михајловић после изгубљеног меча у Загребу треба добро да се запита да ли је уопште коректно да замајава нашу фудбалску јавност и да би много поштеније било да већ данас стави оставку на столу код председника Фудбалског савеза Србије Томислава Караџића који такође има одговорност за неуспех.

       Селекторова основна замисао да врло важну утакмицу почне са неким новим играчима, пре свих голманом Бркићем, Стевановићем и Радовановићем, са недовољно опорављеним Шћеповићем, који ни сами нису веровали да ће истрчати на ,,Максимир” била је сулуда и сасвим погрешна. Јер, Србија је показала све своје слабости у првом полувремену, које смо и знали, али и оне којима нас је Михајловић изненадио.

       Шћеповић се повредио и то већ у 5. минуту. Покушао је центарфор Партизана да се врати на терен али бол у куку и леђима био је веома јак, морао је своје место да уступи Ђорђевићу, нападачу француског Нанта. Тај први шок у знатној мери је пореметио концепцију нашег тима.

       Хрватска је доста резервисано ушла у меч иако је селектор Штимац најављивао офанзиву од старта, док се Србија бранила и само бранила.

       Лука Модрић, неприкосновени владар средине терена, давао је посебан тон игри свог тима, опасни Срна је био добро чуван од стране Стевановића и Коларова, али само у првих четврт часа игре па је оштрица напада Хрвата по десној страни била потпуно утупљена.

       Србија је у првих четврт часа игре добро затворила све прилазе свом голу, било је веома мало простора за домаће нападаче да дођу до пуног изражаја, али, Манџукић пре свих вребао је увек из другог плана али против Настасића није долазио до пуног изражаја његов квалитет и потенцијал голгетера светске класе. Са друге стране нама као да је одговарала мирна игра.

       Противник је своје главне нападе у првом полувремену градио по десној страни. Када је Коларов испред нашег гола покушао да пребаци лопту на другу страну, почео је наш суноврат. Направио је огромну грешку, јер лопта је траљаво, по земљи стигла до Хрвата, Олића је најпре ушао у шеснаестерац, погледао где се Манџукић налази, несебично послао лопту на другу страну а центарфор Бајерна је поред немоћних Суботића и Бркића послао лопту у мрежу: Хрватска - Србија 1:0.

       Нема нам помоћи, посебно не са игром какву смо демонстрирали у првом делу утакмице. Толико смушена, безидејна игра, на моменте очајна, није могла да донесе нешто добро. Хрватска је зналачки користила све наше слабости, једноставно била је боља, па је у 37. минуту успела да повећа своје вођство. Пошто је Срна центрирао у свом стилу са десне стране, неодлучна одбрана Србије, пре свих голман Бркић, слабо је реаговала, лопта је пала право у наш петерац одакле ју је Олић само угурао у мрежу - 2:0.

       Шта је Михајловић могао да каже својим играчима у полувремену? То само он зна, али, ударац Коларова, који је финтом избацио из игре Модрића, у 46. минуту и одбрана Плетикосе најављивала је бољу партију. Какав је само фудбалер Лука Модрић потврдио је у 52. минуту када је најпре избацио из игре Игњовског и Ђуричића а онда још боље шутирао ка голу Бркића. Срећа наша, јер је лопта прошла који сантиметар поред стативе.

       Михајловић је у 57. минуту, кад је већ било касно из игре извео индиспонираног Стевановића а шансу дао Тадићу који је до ове утакмице углавном био стартер у екипи. Ипак, постојао је сасвим оправдан страх да не примимо још који гол, јер ништа се у нашој концепцији није променило. Тек по који излет до шеснаестерца противника и ни макац више.

       Имао је Филип Ђорђевић праву шансу у 77. минуту, био је сам поред голом Плетикосе, али, као да се уплашио. Шутирао је право у голмана Хрватске а могао је лако да затресе мрежу.

       Михајловић је само немо посматрао немоћ свог тима који је крупним корацима грабио ка још једном поразу...

Хрватска - Србија 2:0 (2:0)

       Стадион: ,,Максимир”. Гледалаца: око 35.007. Судија: Чунеј Чакир (Турска). Стрелац: Манџукић у 23, Олић у 37. минуту. Жути картон: Коларов, Суботић (Србија)

       Хрватска: Плетикоса 7, Стринић 6,5, (од2. ЛОврен -), Шимунић 7, Ковачић 7, Ћорлука 7, Ракитић 7,5, Модрић 8, Срна 7, Манџукић 8, Олић 7,5, (од 84. Вукојевић -) Крањчар 6,5 (од 63. Вида -).

       Србија: Бркић 5, Стевановић 5 (од 57. Тадић 5), Настасић 6,5, Ивановић 5,5, Тошић 5, Шћеповић - (од 6. Ђорђевић 5,5), Коларов 6, Радовановић 5, Игњовски 6 (од 75. Петровић -), Ђуричић 5, Суботић 5,5

       Играч утакмице: Марио Манџукић (Хрватска).

       Политика” 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари