Партизан растерећен пред меч са Тотенхемом

ЦРНО-БЕЛИ ВЕЋ САМИМ ПЛАСМАНОМ У ЛИГУ ЕВРОПЕ НАПРАВИЛИ ПОДВИГ, АЛИ ЖЕЛЕ ДА НАСТАВЕ ДА САЊАЈУ БУДНИ

        Данило Пантић и Марко Николић

Партизан - Тотенхем
Стадион: Партизана. Судија: Алон Јефет (Израел).
ПАРТИЗАН: Лукач, Вулићевић, Б. Илић, Станковић, Волков, Грбић, Марковић, Дринчић, Пантић, Лазовић, Нинковић.
ТОТЕНХЕМ: Лорис, Нотон, Фацио, Фертонген,  Дејвис, Бенталеб,  Стамболи, Ленон, Паулињо, Таузенд, Солдадо.
 

        Гробари на тријумф својих љубимаца у другом по вредности европском такмичењу чекају тачно 1.737 дана, још од 16. децембра 2009. и дуела са украјинским Шахтјором (1:0). Хумску је тада у екстазу бацио Ламин Дијара, навијачи српског вицепрвака се питају - ко ће сада?

        Марко Николић или Маурицио Покетино? Милан Лукач или Уго Лорис? Војислав Станковић или Роберто Солдадо? Никола Дринчић или Паулињо? Данко Лазовић или Јан Фертонген? Партизан - Тотенхем, премијера Групе Ц Лиге Европе, спектакл који се не сме пропустити.

        Гробари на тријумф својих љубимаца у другом по вредности европском такмичењу чекају тачно 1.737 дана, још од 16. децембра 2009. и дуела са украјинским Шахтјором (1:0). Хумску је тада у екстазу бацио Ламин Дијара, навијачи српског вицепрвака се питају - ко ће сада? Има ли већег мотива за црно-беле, без обзира што су наспрам њих славни лондонски Певци?

        - Старт Лиге Европе се надовезује на нашу добру серију. Против Чукаричког смо задржали ниво ефикасности, освојили три бода. Предстоји нам дуел са вероватно најтежим могућим противником, јако атрактивним за публику, медије. Партизан је делимично испунио свој такмичарски циљ, али смо га истог момента преформулисали, не желимо да будемо само пуки учесници! Имам пуно поверење у фудбалере, форму, чврстину, спортску дрскост. Ово је лепа прилика за младе играче да се афирмишу на међународној сцени, уз оне старије који носе тим на фасцинантан начин. Мотивација ће бити оптимална, тактичка дисциплина такође, што нам даје право да се надамо - истиче пред највећи меч у својој каријери Марко Николић, шеф струке Парног ваљка.

        Црно-бели су већ самим пласманом у Лигу Европе направили подвиг, али у дуелима са Тотенхемом, Бешикташом и Астерасом желе да наставе будни да сањају.

        - Немамо императив испред себе, нећемо давати ни велика обећања, али можемо рећи да ћемо у овој утакмици, као и у свакој наредној, покушати да победимо. То је једино спортски исправно и разумно, нормално за особине које овај тим поседује. Верујем да смо способни да остваримо добар резултат.

        Стручни штаб је снимио чету Мауриција Покетина до детаља, али...

        - Не бих трошио пуно речи о противнику, сви знамо о коме се ради. Изнад свега ме занима приказ и квалитет игре фудбалера Партизана. Имамо свој стил, пробаћемо да га наметнемо. Знамо одакле прети највећа опасност, адаптираћемо се ривалу само у детаљима, све остало је наш начин, увек желимо то што смо ми да донесемо на терен. Дубоко верујем да смо добар такмичарски тим, знамо у сваком тренутку шта треба да радимо. Имамо заступљене све сегменте: одлучност, менталну чврстину, ако буде потребно десет минута да се бранимо - бранићемо се, ако буде потребно да нападнемо - напашћемо.

        Партизан је растерећен, улога фаворита је на страни гостију.

        - Знамо ко су нам ривали у групи, али то не значи да не треба да пробамо да се такмичимо. Вероватно нико не очекује ништа велико од нас, али очекујемо сами од себе.

        Београђани једини имају све победе у националном првенству од тимова из Групе Ц.

        - Драго ми је што је тако, али треба бити објективан, теже је освајати бодове у њиховим лигама.

        Марко Николић није желео да открива са коликим би бројем бодова био задовољан, али...

        - Не бих да стављам терет играчима на леђа. Омогућили су и себи, а и нашим навијачима, да уживају у још шест утакмица против изванредних противника. Група је по квалитету и реномеу скоро у рангу Лиге шампиона. Можда би одговор био са оноликим који нам даје шансу да прођемо даље. Борићемо се за сваки.

        Млади стручњак тврди да има решење ко ће у нападу бити уз Данка Лазовића, потенцирајући да је велики хендикеп одсуство суспендованог Петра Шкулетића.

        - Шкулетић је наш најбољи стрелац и играч који доминира у прекидима и у офанзиви и у дефанзиви и даје нам стабилност. У доброј је форми. Имамо замене за њега. Ту су Нинковић и Фофана, а постоје и друге варијанте.

        И на крају, питање које највише занима фудбалску Србију, нарочито Гробаре - може ли Партизан да дочека пролеће у Европи?

        - Знамо да ћемо се борити, а ништа на овом свету није немогуће - рекао је Марко Николић, потписник на шести пласман Парног ваљка у групну фазу Лиге Европе.

МИРНОЋА КРАСИ ПЕВЦЕ

        Тотенхем није у најјачем саставу допутовао у Београд.

        - Пратили смо их и у првенству и у Европи. Начин игре је исти. Имају јако добар посед лопте, добру организацију и доста директне игре, квалитета на бочним позицијама и у шпицу, на средини терена. Краси их нетипична мирноћа на лопти за енглески стил фудбала, који одавно то више није, као и добар квалитет у офанзивном прекиду - рекао је Николић.

СИГУРАН САМ ДА ЋЕ БИТИ ПУН СТАДИОН

        Колико публике очекујете, против Чукаричког је било само 3.000?

        - Сигуран сам да ће навијачи испунити стадион. Њихова подршка даје играчима посебан ветар у леђа. Посета у ових десет месеци је била доста добра, боља него раније, мада постоје „кризни” тренуци, као што је било у минулог викенда. За нас је битно да имамо подршку и против Тотенхема, али и Радничког из Крагујевца, ОФК Београда... Волео бих да бројност навијача у домаћим утакмицама буде мало већа - вели шеф струке црно-белих.

ИЛИЋУ ПРИЈА УЛОГА

        Саша Илић - стартер или џокер са клупе, у последњих пола сата, 20 минута? Када је кориснији?

        - Саша је бескрајно користан за Партизан и наша је снага и у зрелим годинама, а прија му улога у којој се тренутно налази - каже Николић.

СМИЉАНИЋ ШЕСТ ПУТА ГЛЕДАО ЕНГЛЕЗЕ

        Радоје Смиљанић, десна рука Марка Николића, снимио је игру Тотенхема до танчина:

        - Гледао сам их на шест утакмица - открива Смиљанић, уз напомену да је запажања пренео шефу струке и играчима.

ПАНТИЋ: ЖЕЛИМ ДА ПОБЕДИМ

        Данило Пантић, Партизанов бисер, могао би данас да бљесне и после италијанске (писало се да прелази у Јувентус) сутра испуни ступце и енглеске штампе:

        - Знамо да нас очекује јак противник, из врха Премијер лиге. Даћемо максимум, искористити сваку шансу, све учинити да остваримо најбољи резултат за нас. Улазимо у меч без икаквог притиска, позивам навијаче да дођу у што већем броју да нас подрже и буду наш 12. играч.

        Највећа утакмица у вашој краткој каријери?

        - Немам трему, једва чекам. Поштујемо Тотенхем, али то не значи и да се плашимо.

        Везни ред Певаца?

        - Играчи са великим искуством. Ривал којег желим да победим - храбро је поручио Данило Пантић, црно-бели вундеркинд и вешти техничар способан потезом да запали стадион.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари