Маракану и „ЈНА” срушити, па саградити национални стадион на коме би играли и „вечити”

ПЛАН ПРЕДСЕДНИКА ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ ТОМИСЛАВА КАРАЏИЋА

Томислав Караџић

  • Једна од идеја јесте и да се постојћи објекти Звезде и Партизана продају заинтересованим страним компанијама и да се на тим локацијама изграде одређени садржаји који би побољшали инфраструктуру Београда.
  • Лично мислим да те две локације вреде најмање 600 милиона евра. Било би можда паметно размишљати да се половина тих средстава врати Звезди и Партизану, пропорционално вредностима њихових објеката, и да пет година не размишљају о финансијској консолидацији и раду. Да њихов посао буде окретање својим школама, а да не продају играче него да праве тимове за Европу.
  • Половина тих средстава, што је око 300 милиона, уз средства која би стигла кроз одређене аранжмане компаније која би градила стадион, ребало би да буде довољна да направимо национални стадион који би се рецимо звао „Национални стадион Београд“ или „Национални стадион Србија“, по најбољим европским стандардима са свим могућим садржајима које такви објекти имају

        ЗЕМЉОТРЕС не мора бити само у природи и са жртвама.

       Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић изашао је у јавност са револуционарном идејом: српском фудбалу је потребан нови, национални стадион, на коме би играла и репрезентација и „вечити“, с тим што би, према његовом плану, требало продати и славну Звездину Маракану и прослављени Партизанов стадион који и даље многи црно-белих крвних зрнаца зову „Стадион ЈНА“.

       У интервјуу за „Спортски журнал“, Караџић је говорио о жељи да се Србија кандидује за једног од организатора Европског првенства у фудбалу 2020. године, који неће имати само једну земљу-домаћина, већ више њих.

       Но, ниједан наш стадион не испуњава услове за мечеве тог ранга такмичења, а чак ни „вечити“ немају спортске објекте који би, овакви какви су сада, могли да прођу контролу УЕФА кад на снагу 2014. ступе оштрији критеријуми. Прогледавања кроз прсте је било, одавно наши стадиони нису на европском нивоу и поред сталних поправки, али не значи да ће их бити поново. 

       Караџић се таквом ситуацијом не задовољава.

       „Ти стадиони су неусловни и траже или огромну адаптацију и реконструкцију или потпуно нову изградњу. С обзиром на многа нерешена питања, посебно на приватизацију клубова, власничку структуру појединих објеката, ми из Савеза смо сами кренули у потрагу за партнерима који су у овој области показали знање и вредности градећи стадионе широм Европе“, започео је Караџић своју причу за „Журнал“, током које је изнио идеју о помирењу вечитих ривала изградњом новог стадиона:

       „Постоји више могућности за такав пројекат. Једна од идеја јесте и да се постојћи објекти Звезде и Партизана продају заинтересованим страним компанијама и да се на тим локацијама изграде одређени садржаји који би побољшали инфраструктуру Београда. Лично мислим да те две локације вреде најмање 600 милиона евра. Било би можда паметно размишљати да се половина тих средстава врати Звезди и Партизану, пропорционално вредностима њихових објеката, и да пет година не размишљају о финансијској консолидацији и раду. Да њихов посао буде окретање својим школама, а да не продају играче него да праве тимове за Европу. А да половина тих средстава, што је око 300 милиона, уз средства која би стигла кроз одређене аранжмане компаније која би градила стадион буде довољно да направимо национални стадион који би се рецимо звао „Национални стадион Београд“ или „Национални стадион Србија“, по најбољим европским стандардима са свим могућим садржајима које такви објекти имају“, рекао је председник ФСС пре два конкретна питања на тему „А шта ће бити са Мараканом и ЈНА?“.

       „Да ли то значи да би умјесто ова два стадиона постојао само један?

       „Можда на некој другој локацији, или једној од те две локације...“

       То практично значи да би се оба стадиона срушила?

       „Поента је да се продају и пронађу модели шта би се радило на тим локацијама, нормално уз сагласност државе, а да се направи национални стадион на коме би играли Црвена звезда, Партизан и репрезентација. Просто рачунато, репрезентација сигурно годишње има... најмање десет утакмица. Ако би Звезда и Партизан играли у Европи, свако од њих би имао најмање по десетак утакмица. То значи 30 фудбалских манифестација највећег нивоа могло би да се одржи на том стадиону“, рекао је, између осталог, Караџић „Спортском журналу“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари