И Војводина и Партизан без Лиге Европе

У РЕВАНШ УТАКМИЦИ КВАЛИФИКАЦИЈА, ТУН - ПАРТИЗАН: 3:0 (1:0),

ВОЈВОДИНА У ТИРАСПОЉУ ИЗГУБИЛА ОД ШЕРИФА РЕЗУЛТАТОМ 2:1 (0:0)

          Ту смо где нам је објективно и место. На самом зачељу европске фудбалске лествице, где нам још једино друштво могу правити најслабији клубови Европе. Додуше, још увек постоји нада да један од наша два представника настави такмичење у Лиги Европе, пошто је Уефа дисквалификовала турски Фенербахче, уместо кога ће након данашњег жреба бити уврштен један тим у групну фазу овог еминентног такмичења. Али, шансе за тако нешто, мере се у промилима.

          Било како било, синоћ су српски клубови завршили своје учешће на међународној сцени. Репрезентација је на добром путу да заврши квалификације, па се с правом питамо: да ли је ово само криза или је то реално стање нашег најпопуларнијег спорта.

          Партизанови играчи ненавикнути на чврсту подлогу која их је дочекала у Швајцарској, никако нису успевали да се прилагоде датим условима за игру. Једноставно на вештачкој трави наши фудбалери клизали су се као по леду, па је у таквом амбијенту, који је свакако више одговарао домаћину, лопта често била пред нашим голом. Истина је да је тренер Рашовић уочи реванша био суочен са чињеницом да није могао да рачуна на неколико нападача, да је једино млади Митровић био истурен у нападу, али, то никако не сме бити оправдање за веома слабу игру.

          Партизан је у првом полувремену направио пуно грешака, посебно у фази одбране, практично је сам себе избацио из Европе. Јер, како правдати чињеницу да је српски шампион, стални учесник европских такмичења поражен од једне сасвим просечне швајцарске екипе?

          Знали су домаћи играчи где је највећа слабост нашег тима, знали су да је одбрана танка без Бугарина Иванова, да једноставно, могу лако изаћи на крај са нашом одбраном. Већ у најранијој фази игре Тун је дошао до вођства. Играо се 15. минут када је опасни Марк Шнојвил након одличног центаршута са десне стране и недопустиве грешке Саше Марковића приморао Стојковића на капитулацију. Марковић је као на тацни спустио лопту, пет - шест метара од свог гола, опасни стрелац швајцарског тима натрчао је у пуном налету и неодбрањивим ударцем послао лопту у мрежу Тун - Партизан 1:0!

          Покушавали су „црно - бели” да успоставе равнотежу на средини терена, где је највише шкрипило у нашем тиму, међутим, једноставно од тог часа кола су кренула низбрдо. У само неколико минута Тун је могао просто да декласира Партизан и то у периоду од само пет минута. Ређале су се прилике пред нашим голом,  пре свих Шнојвила и Зуфија, да би Кристјан Шнојвил у 35. минуту погодио пречку и најавио нова узбуђења у финишу првог полувремена.

          Ипак, када се Партизан мало ослободио притиска, пред сам одлазак на одмор, створио је прилику за изједначење. Али, Малбашић, се није најбоље снашао, шутирао је снажно искуса са леве стране али је голман Туна одлично интервенисао, готово сигурно спасивши свој гол.

          Одмах на почетку другог полувремена још једна грешка Партизанове одбране. Лути је одлично центрирао са леве стране, чинило се да ће штопер Станковић имати лак задатак с обзиром да је испред себе имао само Марка Шнојвила, до тада јединог стрелца. Међутим, Станковић је подбацио у дуел игри, одбио се од Шнојвила као од камена, омогућио опасном нападачу Туна да заобиђе Стојковића и поново пошаље лопту у мрежу: Тун - Партизан 2:0!

          Партизан ни тада није одустајао од жеље да бар постигне гол, па је тренер Рашовић уместо Илића и Митровића увео нове снаге Грбића и младог Живковића, који у 74. минуту сјајно проналази Малбашића, који избија сам пред голом Туна, и уместо да бира страну у коју ће послати лопту, Малбашић шутира право у Февра, а већ у наредном нападу Партизанова одбрана поново доживљава нову бламажу. Пошто се поиграо са гостујућом одбраном, у свом стилу, Лука Зуфи, са преко 20 метара шаље неодбрањив ударац ка голу Стојковића. Тек да се зна коме је где место: Тун - Партизан 3:0!

          Стадион: Тун арена - Гледалаца: око 8.000. - Судија: Данујеле Орсато (Италија) - Жути картон: Волков, С. Марковић (Партизан) - Црвени картон: Аксентијевић (Партизан ) у 90. минуту - Стрелци: М. Шнојвил у 15. и 47, Зуфи у 75. минуту

          Тун: Февр 7,5, Лути 7, Зигфрид 7, Сулмони 7, Витвер 7 (од 90. Н. Фереира ), Саного 7, Хедигер 7, Касио 7, К. Шнојвил 7 (од 76. Мартинез), Зуфи 7,5, М. Шнојвил 8 (од 82. Садик).

          Партизан: Стојковић 5,5, Аксентијевић 5, Обрадовић 6, Станковић 5, Волков 5,5, Малбашић 5 (од 83. Брашанац), Илић 5,5 (од 64. Живковић 6), Јојић 6, Нинковић 5, Митровић 5.5 (од 67. Грбић).

          Ни Фудбалери Војводине нису успели да се пласирају у Лигу Европе, пошто су у Тираспољу изгубили реванш утакмицу плеј офа против Шерифа резултатом 2:1 (0:0).

          Прва утакмица, одиграна прошле седмице у Новом Саду, завршена је нерешеним резултатом 1:1.

          Новосађани су поклекли на последњој препреци и нису капитализовали изванредне игре из прва три кола квалификација. Показало се да је одлазак најбољег стрелца Абубакара Оумаруа у финишу квалификација био ненадокнадив хендикеп, па је тако Војводина пропустила велику прилику да први пут заигра у Лиги Европе.

          Новосађани су вечерашњу утакмицу одиграли најлошије у овим квалификацијама и били су потпуно безопасни по гол домаћина, иако им је био неопходан погодак.

          Играчима Шерифа се није журило и стрпљиво су чекали шансу. Прву су дочекали у 59. минуту, када је Жулијан искористио катастрофално лошу процену одбрамбених фудбалера Војводине и послао лопту у празан гол. Осам минута касније, Фердандо је искористио грешку Новосађана на средини терена и постигао други погодак за свој тим.

          После тога су се играчи Шерифа повукли и Војводина је кренула у напад, али је гол постигла прекасно, у 89. минуту, када је Лековић ударцем главом лобовао голмана Шерифа. У преосталих пет минута домаћини су успели да се одбране, па ће на крају заслужено трећи пут играти у Лиги Европе.

          Шериф: Томић, Самарџић, Паје, Вилијан Туран, Метуа, Фернандо (Болсаков, 90), Балима, Мојал (Пашченко, 76), Жулијан (Паирели, 90), Иса, Рикардињо.

          Војводина: Делач, Ђурић (Денковић, 71), Трајковић, Вулићевић, Лековић, Вукчевић, Аливодић, Врањеш, Полетановић (Тумбасевић, 71), Радоја, Шкулетић (Калуђеровић, 49).

          Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари