FIFA више не признаје Звезди круну из Токија

СВЕТСКИ КЛУПСКИ ШАМПИОНИ САМО ОНИ ТИМОВИ КОЈИ СУ ОСВАЈАЛИ СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ОСНОВАНО 2000.

  • Црвена звезда је освајач Интерконтиненталног Тојота купа, победом над чилеанским Коло Коло са 3:0 у Токију 1991.

        Према саопштењу FIFA, које преноси портал Гоал, освајачи Интерконтиненталног купа више неће бити сматрани светским клупским шампионима. То такмичење које се звало Тојота куп освојила је и Црвена звезда 1991. године победивши у Токију Коло Коло из Чилеа са 3:0.

        Светска фудбалска федерација саопштила је да су светски клупски шампиони само они тимови који су освајали FIFA Светско првенство основано 2000. године.

        Интерконтинентални куп се одржавао од 1960. године, у њему су се такмичили победници Копа Либертадорес и Купа европских шампиона, пре него што је замењено Светским клупским првенством 2000. Први освајача био је Реал Мадрид тријумфом над Пењареолом из Уругваја.

        FIFA сматра да тимови који су освајали тај стари трофеј немају право да се зову најбољим тимовима на планети.

       „FIFA је препознала и ценила све иницијативе оснивања светских клупских првенстава током историје. Таква је ситуација и са турнирима на којима су учествовали европски и јужноамерички клубови, попут Купа Рија 1951. и 1952. године и Интерконтиненталног купа. Ипак, FIFA је 2000. године почела да организује Светско клупско првенство на којима учествују представници свих шест конфедерација. Победници тих такмичења су тимови које FIFA званично сматра светских клупским првацима“, саопштила је Светска фудбалска федерација у одговору на питање које је поставио бразилски медиј Естадао.

        Овакав став FIFA неки медији назвали су срамним, као и манипулацијом историје.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари